Turcia, Ramadan în izolare

,
 
Ramadanul, afectat de pandemie

Ramadanul, afectat de pandemie

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat luni patru noi zile de izolare începând de sâmbătă pentru a reduce răspândirea coronavirusului, subliniind în acelaşi timp că măsurile restrictive vor fi ridicate progresiv, relatează mass-media turcă, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. “Între 16 şi 19 mai, va fi în vigoare o interdicţie de ieşire pe stradă”, a spus Erdogan într-un discurs adresat naţiunii la finalul unui consiliu de miniştri la Istanbul.

Anterior, guvernul turc le-a interzis de mai multe săptămâni locuitorilor să iasă din casă în weekend, o măsură luată pentru evitare adunărilor, pe fondul sărbătorii musulmane a Ramadanului.

Mii de morți

Afirmând că Turcia a reuşit să “controleze epidemia”, a cărei răspândire în termeni de noi cazuri şi decese încetineşte în ţară, Erdogan a subliniat că măsurile vor fi relaxate treptat.
Astfel, persoanele de peste 65 de ani, supuse unei izolări totale de la 21 martie, vor putea să iasă din nou timp de patru ore duminica viitoare, după o măsură similară luată pentru weekendul trecut.

Luni, centrele comerciale şi saloanele de coafură au început să se redeschidă în Turcia.
În acelaşi timp, Erdogan a anunţat că restricţiile privind transporturile care erau în vigoare până acum în 25 de provincii vor fi ridicate în nouă dintre ele.

Preşedintele turc le-a atras totuşi atenţia concetăţenilor săi asupra oricărei relaxări. “Procesul de normalizare nu trebuie înţeles ca o revenire la situaţia care prevala până la 10 martie”, dată la care Turcia a înregistrat primul său caz de COVID-19, a declarat el.

El le-a cerut de asemenea turcilor să nu iasă din casă cu faţa neacoperită, spunând că circa 450 de milioane de măşti chirurgicale au fost distribuite gratuit până acum.

Turcia a înregistrat oficial aproape 140.000 de cazuri de noul coronavirus şi peste 3.800 de decese, conform celui mai recent bilanţ, publicat luni.

Erdogan, forțat să implementeze măsuri dure

Laylat al-Qadr

Decizia autorităților turce vine pe fondul apropierii marilor sărbători de final ale Ramadanului, precum Laylat al-Qadr (19 mai) și Eid al-Fitr (care va demara în seara zilei de 23 mai 2020). Acesta sărbători sunt caracterizate prin mari deplasări de populație și întâlniri religioase, familiale ori comunitare.

Laylat al-Qadr (n.r.-Kadir Gecesi în turcă/Noaptea Gloriei în română) este considerată o noapte binecuvântată în religia islamică și marchează noaptea în care Allah a început revelarea Coranului cel Sfânt, profetului Muhammad, prin intermediul îngerului Gabriel. Aceasta noapte importantă din luna Ramadan este cunoscută drept Noaptea hotărârii divine, Noaptea Destinului, Noaptea Gloriei. În această noapte a început misiunea lui Muhammed omul ca Muhammed Profetul lui Allah, cel care a fost însărcinat cu transmiterea mesajului nu doar oamenilor lui, ci întregii omeniri. Revelația care a început în anul 610, în noaptea Destinului a luat sfârșit după 23 de ani, conform teologiei musulmane. (Mihai Isac)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *