Turcia, presata sa intre in lupta impotriva Statului Islamic

, , , , , , , ,
 
Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, fortat sa declare razboi Statului Islamic

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, fortat sa declare razboi Statului Islamic

Autoritatile de la Ankara sunt tot mai presate sa porneasca o actiune militara impotriva Statului Islamic. Statele Unite vor trimite o echipa militara saptamana viitoare la Ankara pentru discutii cu responsabili militari din Turcia, tara care este reticenta fata de implicarea in lupta impotriva gruparii Statului Islamic (SI), a anuntat recent Departamentul de Stat al SUA. Joi, doi emisari speciali americani au discutat deja cu responsabili turci despre ‘masurile urgente si rapide’ care trebuie luate in comun cu Turcia pentru a stavili inaintarea jihadistilor din SI. Ei au precizat ca o ‘echipa militara comuna (americano-turca) urmeaza sa mearga la inceputul saptamanii viitoare la Ankara pentru a asigura urmarea acestor discutii’ la nivel militar, a precizat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, intr-un comunicat.

Ankara contra tuturor

La randul sau, premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat vineri ca Turcia se opune in egala masura atat jihadistilor din gruparea terorista Statul Islamic (SI) care asediaza orasul sirian kurd Kobane, cat si regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad. ‘Turcia se opune SI in aceeasi masura in care se opune lui Assad’, a declarat Davutoglu pentru presa. ‘Assad si SI sunt la fel de vinovati de toate aceste evenimente tragice’. in pofida undei verzi date de parlamentul turc, guvernul majoritar AKP de la Ankara refuza deocamdata sa intervina militar impotriva SI, care asediaza Kobane (Ain al-Arab in araba), la o distanta de numai cativa kilometri de granita cu Turcia. Ankara justifica reticentele sale de a combate gruparea SI prin dorinta de a nu intari, prin ricoseu, pozitiile presedintelui sirian Assad. Jihadistii Statului Islamic au continuat joi sa avanseze spre centrul Kobane dupa ce au preluat controlul asupra unei treimi din oras, spre care Turcia vecina refuza sa trimita trupe. In pofida raidurilor aeriene ale coalitiei internationale pentru a spijini fortele kurde, Pentagonul a recunoscut ca ‘numai loviturile nu vor salva’ orasul, subliniind necesitatea de a avea trupe ‘competente’ in Siria.

Demersuri iraniene

Dar nu numai SUA incearca sa convinga Turcia, ci si Iranul. Viceministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian a declarat ca Iranul a demarat discutii cu Turcia pentru a incerca sa convinga Ankara sa ii impiedice pe jihadistii din organizatia Statul Islamic (SI) sa cucereasca orasul strategic Kobane din Siria. ‘In primele noastre discutii cu Turcia, am apreciat ca aceasta tara nu este in favoarea unei agravari a crizei din regiune si speram sa joace un rol pozitiv’, a declarat oficialul iranian, citat de agentia Irna. Turcia ‘poate juca rolul cel mai important pentru a ajuta refugiatii sa se intoarca la casele lor’, a adaugat el, afirmand ca Iranul va face totul pentru a ii ajuta pe kurzii din Kobane ‘in cadrul sprijinului acordat guvernului sirian’.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *