Turcia, preocupata de soarta refugiatilor sirieni

, , ,
 

Turcia a început construcţia unei noi tabere de refugiaţi cu o capacitate de 20.000 de locuri, lângă frontiera cu Siria, pentru a răspunde nevoilor în cazul unui nou aflux de sirieni care fug de teama violenţelor din ţară, a anunţat presa turcă.
A început trasarea reţelei de canalizare în viitoarea tabără Ceylanpinar, în provincia turcă Sanliurfa. Autorităţile locale sunt într-un permanent contact pe această temă cu administraţia centrală, a indicat guvernatorul provinciei, Celalettin Güvenç.
În lunia iunie a anului trecut, Turcia s-a confruntat cu un mare aflux de refugiaţi în provincia Hatay, situată în apropierea provinciei siriene Idleb, aproximativ 11.700 persoane găsindu-şi adăpost în corturile instalate în zonă de organizaţia Semiluna Roşie turcă. Ulterior, numărul refugiaţilor a scăzut ajungând la circa 8.000, numeroase familii sperând că valul violenţelor în Siria a trecut. Încă o tabără de refugiaţi, creată din module, se construieşte la Kilis, o localitate situată pe şoseaua care leagă Turcia de marele oraş sirian Alep.
Emisarul comun al Naţiunilor Unite şi Ligii Arabe în Siria, Kofi Annan, a primit marţi un răspuns din partea preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, la propunerile cu privire la rezolvarea crizei, a făcut cunoscut purtătorul de cuvânt al fostului secretar general al ONU, Ahmad Fawzi. „Au răspuns, vom examina răspunsul lor, nu avem alte comentarii pentru moment”, a declarat Fawzi, fără să facă vreo precizare în legătură cu mesajul primit.
Kofi Annan a anunţat duminică faptul că, în cadrul celei de-a doua întrevederi, la Damasc, cu preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a prezentat „o serie de propuneri concrete” care ar avea un „impact real” asupra situaţiei. El a precizat că întrevederile din capitala Siriei s-au axat pe necesitatea „unei încetări imediate a violenţelor şi crimelor, pe accesul organizaţiilor umanitare şi dialog”. În cursul unui interviu acordat marţi dimineaţa la Ankara, el a afirmat: „După ce vom primi răspunsul preşedintelui Assad, vom şti cum să reacţionăm”, subliniind din nou necesitatea ca, în Siria ,”crimele şi violenţele să înceteze”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.