Turcia. Operatiune impotriva PKK

, ,
 

militari turciPoliţia turcă a lansat luni o nouă operaţiune de anvergură pe teritoriul Turciei împotriva mediilor suspectate de complicitate cu rebelii kurzi, procedând la arestarea a circa o sută de persoane.
Echipe ale poliţiei au descins la sediile unor sindicate şi la domiciliile liderilor lor din Instanbul, Ankara, Diyarbakir şi în cel puţin alte şase oraşe din Turcia, au indicat NTV şi CNN-Türk. Poliţiştii au efectuat percheziţii şi în localurile sindicatelor vizate, ale celor care apără îndeosebi drepturile angajaţilor municipali, au precizat sursele. Operaţiunea poliţiei se înscrie în cadrul unei ofensive judiciare care vizează măsuri împotriva KCK- Uniunea comunităţilor kurde.
KCK, organizaţie clandestină, este suspectată că ar fi aripa politică a mişcării armate PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), care luptă împotriva puterii centrale din 1984. Autorităţile acuză KCK că vor să înlocuiască instituţiile oficiale în estul şi sud-estul Anatoliei şi să favorizeze o insurecţie în aceste regiuni. Potrivit autorităţilor turceşti, KCK doreşte să se substituie statului turc în colectivităţile locale din provinciile cu o populaţie kurdă majoritară puternică, creând o structură administrativă paralelă cu instituţiile oficiale.
Din 2009, 700 de persoane, potrivit guvernului, şi 3.500, printre care deputaţi, intelectuali şi primari, conform mediilor kurde, au fost încarcerate pentru complicitate cu KCK.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *