Turcia. Oleoducul Kirkuk-Ceyhan, sabotat din nou

, ,
 

O explozie de origine încă necunoscută produsă luni în sud-estul Turciei a determinat întreruperea livrărilor de petrol din Irak.
Explozia şi incendiul care a urmat au avariat oleoducul dintre Kirkuk (Irak) şi Ceyhan (Turcia), în apropierea oraşului Silopi, de lângă graniţa cu Irakul, au menţionat sursele. Autorităţile turce nu au putut preciza dacă este vorba de un sabotaj din partea rebelilor kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan, care sunt activi în zona respectivă, sau de traficanţi de petrol.
Irakul a confirmat la rândul său oprirea exporturilor de ţiţei către Turcia. “Exporturile de petrol au fost întrerupte din cauza unui sabotaj în apropiere de graniţa irakiano-turcă”, a afirmat Assem Jihad, purtător de cuvânt al Ministerului Petrolului. Acesta a recomandat Turciei să folosească un alt oleoduc pentru a transporta petrolul irakian până în portul turc Ceyhan.
Militanţi ai PKK, mişcare interzisă în Turcia, au sabotat această conductă în repetate rânduri, în cadrul luptei lor armate împotriva guvernului de la Ankara. În acelaşi timp, aceasta a fost luată în vizor ca ţintă pe teritoriul irakian de rebeli arabi suniţi, după invadarea Irakului de către SUA, în 2003.
Conducta cu o lungime de 970 km leagă centrul petrolier Kirkuk, regiune kurdă din nordul Irakului, de portul Ceyhan, pe coasta mediteraneană a Turciei, transportând între 450.000 şi 500.000 de barili de ţiţei pe zi. Bugetul guvernului irakian depinde în mare măsură de încasările din petrol.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *