Turcia nu-l extradeaza pe vicepresedintele irakian

, , ,
 

Turcia nu-l va extrăda pe vicepreşedintele irakian, Tarek al-Hachemi, urmărit penal în ţara sa pentru crime, a declarat vicepremierul turc, Bekir Bozdag.
“Nu vom extrăda o persoană pe care am susţinut-o de la început”, a afirmat oficialul turc în faţa ziariştilor, după ce Interpoplul a emis marţi un mandat internaţional de arestare pe numele lui al-Hachemi. “El se află în Turcia din motive medicale”, a mai declarat vicepremierul turc.
Al-Hachemi este unul dintre cei mai importanţi lideri suniţi din Irak şi face parte din conducerea grupării de opoziţie Iraqiya, aflată în conflict cu primul ministru şiit al Irakului, Nuri al-Maliki. După ce s-a refugiat la începutul anului în provincia autonomă Kurdistan din Irak, el a sosit pe data de 9 aprilie la Istanbul, beneficiind de bunăvoinţa Turciei.
Guvernul de la Bagdad doreşte să-l judece pe Tarek al-Hachemi pentru acţiunile teroriste ale gărzilor sale de corp, soldate cu moartea a şase judecători şi a mai multor înalţi responsabili, dar vicepreşedintele susţine că este vizat de o acţiune de vendetă politică. Procesul urmează să înceapă joi în capitala irakiană.
Vicepreşedintele irakian Tarik al-Hashemi, împotriva căruia Interpolul a anunţat emiterea unui mandat de arestare internaţional la cererea Irakului, se va întoarce în ţară după ce-şi va rezolva problemele de sănătate pe care le are, a declarat marţi şi premierul turc Recep Tayyip Erdogan, transmite Agerpres. “Cred că se va întoarce în ţara sa după ce va finaliza un proces legat de problemele sale de sănătate”, a declarat şeful cabinetului de la Ankara, în cadrul unei vizite la Roma. El a reafirmat sprijinul Turciei pentru vicepreşedintele irakian, în pofida acuzaţiilor care i se aduc în Irak.
Hashemi a dat asigurări că nu este “deasupra legii” exprimându-şi disponibilitatea de a compărea în faţa unui tribunal irakian, dacă va beneficia de securitate şi de un proces echitabil.
Vicepreşedintele irakian, unul din cei mai cunoscuţi lideri suniţi irakieni, face parte din conducerea blocului laic Iraqiya, care a intrat în conflict deschis cu premierul Nouri al-Maliki, pe care l-a acuzat de “autoritarism”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *