Turcia nu da regimului Assad sanse de supravietuire

, , ,
 

Supravieţuirea regimului Bashar al Assad merge “împotriva cursului Istoriei” şi este “aproape imposibilă”, după recentele masacre, a apreciat joi la Viena ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu, în cursul unei recepţii la ambasada Turciei.
“Nu cred că acest regim, cu caracteristicile sale, poate supravieţui. Este împotriva logicii şi a istoriei şi a cursului istoriei”, a declarat ministrul turc în faţa ziariştilor, înainte de a se deplasa la Bruxelles pentru o reuniune a miniştrilor de externe din UE. “Un regim care luptă împotriva propriului popor, încercând să păstreze statu quo-ul, nu poate să supravieţuiască”, a explicat responsabilul turc.
Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului, peste 9.100 de persoane au fost ucise de la declanşarea revoltei populare împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în urmă cu un an.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat miercuri că situaţia cu care se confruntă acum Siria este extrem de periculoasă, are “imense repercusiuni” pentru întreaga lume şi a chemat comunitatea internaţională să dea dovadă de unitate în problema umanitară. “Nu ştim cum vor evolua evenimentele. Ştim însă că avem responsabilitatea de a coopera pentru rezolvarea acestei crize profunde şi extrem de periculoasă”, a declarat Ban Ki-moon într-un discurs rostit la Jakarta.

Prioritatile ONU

Secretarul general al ONU a insistat asupra a trei priorităţi: “Prima, sfârşitul imediat al violenţelor, al tuturor violenţelor, a doua, angajarea unui dialog politic implicând toate părţile cu scopul definirii unui viitor pentru Siria, atât de aşteptat de civili, şi a treia, furnizarea imediată şi urgentă a ajutorului umanitar” corespunzător.
În această perspectivă, “le cer liderilor mondiali să dea dovadă de unitate şi să vorbească pe aceeaşi voce”, a continuat oficialitatea internaţională în deschiderea unei conferinţe privind apărarea, organizată la Jakarta, prima etapă a unui turneu al său regional. Această declaraţie intervine cu puţin timp după ce ambasadorii celor 15 ţări state membre ale Consiliului de Securitate al ONU (cinci cu statut de membru permanent, zece nepermanent) s-au despărţit fără să convină oficial asupra unui proiect de declaraţie privind Siria. Un text amendat urma să fie examinat miercuri dimineaţa (ora New York-ului), potrivit unor surse diplomatice.
Proiectul de document se pronunţă pentru susţinerea misiunii de mediere a emisarului internaţional în Siria Kofi Annan şi exercitarea de presiuni asupra regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, dar s-a lovit de reticenţele manifestate de Rusia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *