Turcia, noi reguli electorale

de | apr. 1, 2022 | TURCIA | 0 comentarii

Parlamentul Turciei a adoptat o nouă lege electorală care prevede, printre altele, reducerea pragului electoral necesar partidelor pentru a intra în parlament de la 10% la 7%, a anunţat joi agenţia de presă turcă Anadolu, preluată de dpa. Proiectul de lege a fost introdus Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, conservator) aflat la guvernare şi de […]
Turcia, noi reguli electorale
Ziua Limbii Turce, marcată la Constanța

Turcia, noi reguli electorale

Parlamentul Turciei a adoptat o nouă lege electorală care prevede, printre altele, reducerea pragului electoral necesar partidelor pentru a intra în parlament de la 10% la 7%, a anunţat joi agenţia de presă turcă Anadolu, preluată de dpa.

Proiectul de lege a fost introdus Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, conservator) aflat la guvernare şi de partenerul său de coaliţie, Partidul Mişcării Naţionaliste (MHP, extrema dreaptă). Împreună, cele două partide deţin majoritatea în parlament.

Noua lege va intra în vigoare după un an, chiar înaintea următoarelor alegeri parlamentare şi prezidenţiale programate să aibă loc în iunie 2023.

Potrivit guvernului turc, noua lege asigură o reprezentare mai echitabilă în parlament.

Recent, şase partide de opoziţie din Turcia au convenit asupra unei strategii pentru a-l înlătura de la putere pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi au publicat un manifest comun.
Înainte de aceasta, analiştii estimau că partidele vor forma o alianţă şi vor prezenta un candidat comun pentru alegerile din 2023.

Alianţa este formată, printre altele, din cel mai mare partid de opoziţie Partidul Republican al Poporului (CHP), Partidul Iyi (naţional, conservator) şi de Partidul Democraţie şi Progres (DEVA).

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *