Turcia nici nu vrea să audă de o retragere a militarilor săi cantonați în nordul Ciprului

, , ,
 

Soldați turci din Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN)

Autoritățile turce au negat joi orice proiect de retragere a militarilor săi staționați în nordul Ciprului, în timp ce în Elveția are loc o nouă rundă de negocieri privind reunificarea insulei divizate de peste 40 de ani. Ciprul este divizat din 1974 între Republica Cipru, unde se află comunitatea cipriotă greacă în sudul insulei, și Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de Ankara.

Turcia are staționați în RTCN circa 35.000 de militari, a căror retragere totală este cerută de către Nicosia, susținută de Atena. O sursă diplomatică a declarat pentru AFP în Elveția că Turcia ar fi dispusă să-și reducă cu 80 % prezența militară din Cipru. Dar purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe a dezmințit în mod ferm un astfel de proiect, într-un comunicat oficial difuzat joi dimineața: „Informațiile potrivit cărora țara noastră își va retrage militarii din insulă, în cadrul unui plan în patru etape și în procentele evocate, sunt false”, relatează Agerpres. „Zero soldați, zero garanții, pentru noi aceasta nu poate fi un punct de plecare al unei reuniuni”, a declarat ulterior în cursul zilei ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.

„Nu putem accepta un astfel de lucru”, a continuat el, adresându-se jurnaliștilor în stațiunea elvețiană Crans-Montana, unde au loc convorbirile dintre ciprioții greci și turci. Catalogând drept ”vis” o astfel de cerere, Cavusoglu a făcut apel la Atena și Nicosia ”să se trezească”. ”Trebuie să se trezească din acest vis, ca să renunțe ‘, a afirmat șeful diplomației turce. După o întrerupere de cinci luni, negocierile au fost reluate miercuri în cadrul unei conferințe lărgite, cu participarea președintelui cipriot grec Nicos Anastasiades și a liderului cipriot turc Mustafa Akinci, cărora li s-au alăturat miniștrii de externe și reprezentanți ai țărilor ”garante” — Turcia, Grecia și Marea Britanie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *