Turcia. Militari morti si raniti in confruntarile cu PKK

, ,
 

Nouă militari şi poliţişti turci şi-au pierdut viaţa în confruntări cu militanţi kurzi în apropierea graniţei sud-estice cu Siria şi Irak.
Cel puţin alţi opt membri ai serviciilor de securitate au fost răniţi în luptele desfăşurate în provincia Sirnak, iar confruntările continuă, potrivit unor surse din domeniul securităţii. Luptele dintre armata turcă şi rebelii din rândurile Partidului Muncitorilor din Kurdistan s-au intensificat în ultimele luni, o dezvoltare de evenimente pe care anumiţi oficiali turci au legat-o de haosul care domneşte în Siria.
Militanţii au ucis cinci soldaţi într-un atac cu bombă asupra unui convoi militar acum două săptămâni. Armata turcă a replicat rapid, omorând 21 de rebeli într-o operaţiune ce a implicat elicoptere de luptă. Peste 40.000 de persoane şi-au pierdut viaţa pe fondul conflictului dintre PKK şi forţele turceşti de când militanţii şi-au lansat insurgenţa în urmă cu 28 de ani în vederea creării unui stat separat în sud-estul majoritar kurd al Turciei.
PKK este considerată ca fiind o organizaţie teroristă de Turcia, SUA şi Uniunea Europeană. Anumiţi oficiali turci au afirmat că gruparea beneficiază de sprijin direct din partea preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi a unor grupări kurde din Siria. Assad, care se confruntă cu o revoltă populară de aproape 18 luni împotriva regimului său soldată, conform ONU, cu circa 20.000 de morţi, a negat că Siria i-ar fi permis PKK să opereze de pe teritoriul său în apropiere de graniţa turcă. Din iunie anul trecut, circa 800 de persoane au murit în conflictul din Turcia, dintre care aproximativ 500 de membri PKK, peste 200 de militari sau poliţişti şi în jur de 85 de civili, potrivit unor estimări făcute de think-tank-ul International Crisis Group.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *