Turcia mai construieste o tabara pentru refugiatii sirieni

, , ,
 

Turcia a anunţat că va construi o nouă tabără pentru refugiaţii sirieni care va putea găzdui până la 10.000 de persoane, în timp ce sute de civili încă mai părăsesc Siria.
Centrul de gestionare a crizei, condus de guvernul turc, a anunţat că o nouă tabără este în curs de instalare în apropierea oraşului Karkamis, în provincia Gaziantep, la graniţa cu Siria. Potrivit agenţiei de presă turce Anadolu, 525 de persoane au traversat graniţa în Turcia luni după-amiază, între care un general şi patru colonei. Aproximativ 40.000 de refugiaţi sunt în prezent adăpostiţi în 10 tabere, în apropiere de graniţa Turciei cu Siria.
Un general şi numeroşi ofiţeri şi soldaţi sirieni au dezertat ajungând luni în Turcia, iar ritmul sosirii de refugiaţi din Siria pe teritoriul turc s-a intensificat, a indicat marţi o sursă oficială turcă. Această situaţie ridică la 18 numărul generalilor sirieni care au fugit în Turcia de la declanşarea mişcării împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, în martie 2011, a subliniat un diplomat turc de rang înalt.
„Se constată o sporire a numărului de sirieni care au ajuns în Turcia, civili sau militari”, a indicat aceeaşi sursă turcă estimând la 42.683 numărul refugiaţilor sirieni instalaţi în diverse tabere înfiinţate la frontiera turco-siriană. Funcţia şi identitatea generalului sirian dezertor nu au fost dezvăluite. Militarii care au fugit din Siria şi familiile lor sunt adăpostiţi în tabăra Apaydin, în provincia Hatay, rezervată dezertorilor sirieni şi unde accesul presei este strict interzis.
Fostă aliată politică şi economică a Siriei, Turcia a tăiat orice legături cu regimul sirian, în semn de protest faţă de tentativele Damascului de a înăbuşi mişcarea de protest declanşată acum peste 16 luni pe teritoriul sirian. În Turcia şi-au găsit refugiu lideri ai Armatei Siriene Libere, creată de dezertori ai forţelor armate siriene, şi se organizează frecvent reuniuni ale Consiliului Naţional Sirian, principală platformă a opoziţiei siriene.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *