Turcia: Kurzi suspecti de terorism, arestati

, ,
 

Opt suspecţi apropiaţi de rebeliunea kurdă au fost arestaţi în cadrul anchetei privind un atentat comis împotriva unei maşini de poliţie soldat cu 16 răniţi, dintre care 15 poliţişti, la 1 martie, la Istanbul, a anunţat presa turcă.
Şapte bărbaţi şi o femeie au fost reţinuţi în cadrul operaţiunilor simultane în şapte provincii turce, afirmă ziarele, care nu precizează data la care a avut loc operaţiunea. Printre suspecţi figurează trei presupuşi autori ai atentatului – un bărbat identificat pe motocicleta cu care a fost comis atentatul şi alţi doi indivizi care îl însoţeau în maşină, afirmă Hürriyet.
Ziarul îl citează pe guvernatorul Istanbulului, Hüseyin Avni Mutlu, care îi desemnează pe rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan drept responsabili de atentat. “Apartenenţa sau simpatia suspecţilor reţinuţi faţă de PKK s-a confirmat”, a declarat el, potrivit Hürriyet, transmite Mediafax. Ziarele Sabah şi HaberTürk subliniază, la rândul lor, că circa 900 de grame de trinitrotoluen, două grenade, două pistoale, două amortizoare şi mai multe detonatoare şi documente PKK au fost găsite în timpul operaţiunilor.
Atentatul nu a fost revendicat. PKK a comis deja în trecut atentate în marile oraşe din vestul Turciei. Atacul din 1 martie a avut loc în timp ce justiţia turcă desfăşoară de mai multe luni o operaţiune vastă împotriva a ceea ce ea consideră aripa urbană a PKK, ce a condus la arestarea mai multor sute de suspecţi. Considerat o mişcare teroristă de Turcia şi numeroase alte ţări, PKK a recurs la arme în 1984, luptând mai întâi pentru independenţa, apoi pentru autonomia sud-estului anatolian cu populaţie majoritar kurdă. Conflictul s-a soldat cu cel puţin 45.000 de morţi, potrivit armatei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *