Președintele Recep Tayyip Erdoğan a exprimat, din nou, vineri, 27 septembrie a.c., dorința Turciei de a-și asigura un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU. Stilul direct și explicit al lui Erdoğan ca politician este cunoscut de turci și, de asemenea, de publicul internațional.
„Turcia se străduiește să devină membru permanent, dar până acum nu am obținut niciun rezultat”, a spus el presei după ce a venit de la reuniunile anuale ale Adunării Generale a ONU de săptămâna trecută de la New York.
Dezamăgit, Erdoğan a spus că actualii membri permanenți ai Consiliului nu au arătat nicio intenție de a sprijini oferta Turciei.
Președintele turc și-a reiterat apelul pentru reformarea ONU, deplângând modul în care sistemul actual permite acestor cinci membri să controleze deciziile, neținând cont de cei 10 membri nepermanenți.
Erdoğan a cerut de mai multe ori reformarea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, condamnând faptul că Statele Unite ar putea opune veto unei propuneri de încetare a focului pentru Gaza, în ciuda sprijinului masiv din partea altor țări.
„Consiliul de Securitate al ONU trebuie reformat”, spunea Tayyp Erdoğan într-o conferință pentru drepturile omului la Istanbul, în decembrie 2023.
Consiliul de Securitate este format în prezent din 15 membri: cinci permanenți – China, Franța, Rusia, Marea Britanie și SUA – și 10 nepermanenți aleși pentru mandate de doi ani de Adunarea Generală. Doar cei cinci membri permanenți au drept de veto.
Vorbind la Adunarea Generală a ONU de la New York, marți, 25 septembrie 2024, el a criticat Națiunile Unite pentru lipsa de acțiune în Gaza și a acuzat Israelul că a transformat teritoriul palestinian în „cel mai mare cimitir pentru copii și femei din lume”. El a criticat Consiliul de Securitate al ONU pentru că nu a dispus oprirea luptelor din Gaza și Liban, spunând că, atunci când a fost înființată ONU, așteptările pentru stabilitate globală, pace și justiție au renăscut.
„Pentru a spune direct, din păcate, în ultimii câțiva ani, Națiunile Unite nu și-au îndeplinit misiunea fondatoare și a devenit treptat o structură disfuncțională”, a deplâns el situația actuală a organizației.
Președintele turc a ținut un discurs percutant pentru a atrage atenția comunității internaționale asupra operațiunilor militare israeliene împotriva palestinienilor din Gaza. El și-a repetat motto-ul „Lumea este mai mare de cinci” și a atras atenția asupra disfuncționalităților și nedreptăților din sistemul de guvernare globală. Acest punct este important, în viziunea sa, pentru că, chiar dacă locația geografică a crizelor se schimbă și denumirile lor diferă, actualul regim multilateral și Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite (CSNU) nu reușește să găsească soluții la crizele actuale, și uneori, produse chiar de membrii săi permanenți.
În ceea ce privește disputele și conflictele în zone apropiate precum Gaza, Cipru de Nord, Siria, Balcani, Ucraina sau Caucazul de Sud, cât și în cele îndepărtate precum America Latină sau problema musulmanilor uiguri din Xinjiang, China, în chestiuni precum terorismul, schimbările climatice și xenofobia, președintele turc a subliniat că Turcia este un jucător implicat și activ în abordarea acestor probleme globale. Referirea la rolul crescut al Turciei pe mapamond a fost mai mult decât clară, pretențiile de mare jucător internațional fiind validate de capacitatea Ankarei de a se implica în aceste dosare complicate.
În discursul său, Recep Erdoğan a mai atras atenția asupra necesității unei reforme în guvernanța globală și a criticat „ipocrizia” Occidentului cu privire la drepturile și libertățile omului. Un aspect fundamental pe care l-a adus în discursul său a fost dinamica în schimbare a ordinii mondiale iar acesta a fost momentul în care a subliniat influența internațională în creștere a Turciei, rolul și misiunea istorică a țării sale ca un jucător activ, eficient și global în proiectarea noii ordini mondiale. Rămâne de văzut dacă insistențele sale vor da roade..
0 Comentarii