Turcia isi intareste influenta la Marea Negra. Armata se va moderniza 100 de aparate de zbor multirol de ultima generatie F-35

, , ,
 

f35 plane USA Turkey g5

Autoritatile de la Ankara intentioneaza sa achizitioneze 100 de avioane de vanatoare americane de tip F-35, dintre care doua vor fi livrate in 2015, valoarea contractului fiind estimata la 16 miliarde de dolari, a declarat ministrul turc al Apararii, Ismet Yilmaz, citat joi de publicatia Milliyet. “Turcia intentioneaza sa achizitioneze 100 de avioane F-35, doua fiind livrate in 2015”, a declarat ministrul in timpul unei sesiuni de intrebari si raspunsuri in Parlament, conform Milliyet. Fiind un avion de vanatoare multirol de generatia a 5-a, F-35 este de 8 ori mai eficient in misiunile de atac la sol si de 4 ori mai eficient in ceea ce priveste misiunile de aparare in aer in comparatie cu aeronavele de vanatoare din generatia anterioara. De asemenea, fiind mult mai sofisticat decat avioanele ce sunt astazi in uz, F-35 va putea indeplini misiuni care astazi solicita folosirea mai multor aeronave, gratie senzorilor avansati si tehnologiei „stealth”, care face aproape imposibila detectarea sa chiar si de catre sistemele anti-aeriene avansate. F-35 este primul avion supersonic, invizibil fata de radar, ce poate decola de pe o suprafata scurta si ateriza vertical. Aeronava masoara 15,6 metri in lungime, 4,6 in inaltime si 10,7 metri in latime (13,1 in cazul F-35C), putand atinge o viteza maxima de 1.930 km/h (Mach 1.6). F-35A si F-35C pot transporta o sarcina maxima de armament de 8.160 de kg, iar F-35B de 6.800 de kg.

Inlocuirea flotei vechi

Turcia, asociata acestui proiect aeronautic major, anuntase deja posibilitatea de a cumpara 100 de exemplare F-35 sau Joint Strike Fighter (JSF), un avion de vanatoare dotat cu o tehnologie care il face invizibil pe radare produs de Lockheed Martin, pentru a isi inlocui flota compusa din avioane F-4 McDonnell Douglas si Falcon F-16. Este o premiera faptul ca un responsabil turc anunta costul proiectului pe care Turcia il va suporta. Ministrul a mai mentionat si ca va reconsidera numarul aparatelor de zbor pe care tara sa le va cumpara. Pentagonul a confirmat recent ca pretul de cumparare al avionului va creste din cauza intarzierilor si a numarului de comenzi mai putin importante venite din partea tarilor aliate. F-35 este cel mai costisitor program de inarmare al Pentagonului, selectat de catre Statele Unite si alte opt tari: Marea Britanie, Italia, Olanda, Turcia, Canada, Australia, Israel, Singapore, Danemarca si Norvegia. Si Romania ar putea fi inclusa in aceasta lista, in cazul in care va semna contractul cu Lockheed Martin pentru achizitionarea initiala a unor avioane de tip F-16.

Inarmare aeriana a SUA

Fortele militare ale SUA au in plan ca pana in 2020 sa detina un numar record de aeronave militare, cu peste 1.000 mai multe decat oricare alta natiune de pe Pamant. in 10 ani, SUA va detine de 20 de ori mai multe avioane de razboi decat China si de 15 ori mai multe decat Rusia, la care se adauga un numar crescand de drone armate. Cel mai important avion din acest arsenal militar american va fi F-35 Lightning II, cea mai sofisticata arma de razboi din istoria omenirii, scrie revista Descopera. in 2001, compania Lockheed Martin a castigat competitia cu Boeing, fiind desemnata de Departamentul Apararii din SUA drept constructorul avionului de vanatoare de generatia a 5-a. F-35, avionul conceput de Lockheed Martin, urma sa inlocuiasca flota invechita a armatei americane. F-35, denumit si Joint Strike Fighter, este construit in colaborare cu 8 tari aliate ale SUA, ce intentioneaza sa il achizitioneze. Marele avantaj prezentat de F-35 era faptul ca urma sa inlocuiasca mai multe modele de aeronave de lupta. De la clasicele F-16 si A-10 folosite de Aviatia Militara, pana la avioanele A/F-18 folosite de Marina si aeronavele AV8B folosite de infanteria marina, toate urmeaza sa fie inlocuite de F-35. Specialistii Lockheed Martin sustin ca sistemul sofisticat de arme cu care este dotat F-35, proiectat sa reduca numarul victimelor colaterale, este capabil de o asemenea precizie incat permite tintirea unei ferestre anume a hotelului chiar de la distanta de 80 de kilometri. Pentagonul intentioneaza sa achizitioneze 2.443 de avioane F-35 in urmatorii 25 de ani, costul total fiind 382 de miliarde de dolari. Daca initial costul unui F-35 era estimat la 69 de milioane de dolari, astazi acesta se ridica la peste 130 de milioane (cea mai scumpa fiind aeronava destinata utilizarii pe portavioane, care costa aproximativ 143 de milioane de dolari).

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *