Turcia-Irak. Oleoductul Kirkuk-Ceyhan sabotat de PKK

, , ,
 

O explozie survenită în cursul nopţii de duminică spre luni în sud-estul Turciei a întrerupt temporar furnizarea de petrol provenit din Irak, făcând să apară suspiciuni referitoare la un sabotaj al rebelilor kurzi, au declarat luni responsabili turci.
Explozia a avariat oleoducul dintre Kirkuk şi Ceyhan, antrenând reparaţii care ar urma să dureze circa zece zile, potrivit unui responsabil al Ministerului turc al Energiei. Incidentul, despre care se crede c-ar fi rezultatul unui act de “sabotaj” al rebelilor kurzi, a provocat un incendiu care era luni sub control, potrivit unei alte surse a ministerului.
Oleoducul de 970 km leagă centrul petrolier Kirkuk, regiune kurdă situată în nordul Irakului, de portul Ceyhan, situat pe malul turcesc al Mării Mediterane, pompând între 450.000 şi 500.000 de barili de petrol pe zi. Militanţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au sabotat oleoducul de mai multe ori în trecut în cursul luptei lor armate împotriva guvernului de la Ankara.
Săptămâna trecută, nouasprezece persoane au murit in urma unor confruntari ce au avut loc in sud-estul Turciei intre armata turca si rebeli kurzi in apropiere de frontiera cu Irakul, a anuntat duminica guvernatorul local citat de agentia Anadolu. Sase soldati, doi agenti de paza si 11 combatanti kurzi au fost ucisi si alti 15 soldati raniti, dupa ce kurzii au atacat un post al armatei intr-o localitate din provincia Hakkari, potrivit bilantului oficial. in urma unor atacuri similare ce au avut loc in ultima perioada, Ankara a lansat recent o ampla ofensiva terestra si aeriana impotriva PKK, desfasurând circa 2.000 de soldati in regiune in incercare a-i alunga pe rebeli din orasul Semdinli. Frontiera turco-irakiana, lunga de circa 350 de kilometri, se afla intr-o zona muntoasa, fiind astfel propice infiltrarilor rebelilor kurzi. PKK a lansat in 1984 o campanie militara pentru obtinerea autonomiei regiunii din sud-estul Turciei, conflictul soldându-se cu peste 45.000 de morti.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *