Turcia: Generali arestati pentru a fi judecati

, ,
 

Patru generali turci, printre care şi un fost adjunct de şef de stat major, acuzaţi de îndepărtarea de la putere a primului premier islamist al Turciei în 1997, au fost plasaţi luni în arest pentru a fi judecaţi.
Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), al premierului turc Recep Tayyip Erdogan, încearcă să limiteze puternica influenţă politică exercitată de armată, iar procurorii i-au adus în faţa justiţiei pe oficialii militari suspectaţi de complot atât împotriva guvernului actual cât şi a guvernelor proislamiste din trecut. O instanţă din Ankara a decis la sfârşitul săptămânii trecute că fostul adjunct de şef de stat major generalul Cevik Bir şi alţi trei generali vor fi judecaţi în stare de arest pentru a elimina riscul ca aceştia să fugă, pentru rolul lor în lovitura de stat ce a dus la îndepărtarea de la putere a premierului Necmettin Erbakan în urmă cu 15 ani.
În total, 18 ofiţeri au fost reţinuţi duminică şi luni în aşteptarea procesului. În Turcia nu există posibilitatea de eliberare pe cauţiune, iar detenţia în aşteptarea procesului se poate prelungi mai multe luni. Suspecţii sunt ţinuţi la o închisoare din Sincan, o localitate din apropiere de Ankara, unde militarii au scos în stradă tancurile pentru lovitura de stat din 1997, lovitură supranumită “post-modernă” pentru că, spre deosebire de celelalte acţiuni ale armatei de a prelua puterea, aceasta s-a încheiat fără a se face uz de forţă.
Armata turcă se consideră de decenii apărătoarea sistemului statal secular, ale cărui baze au fost puse de legendarul Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *