Turcia, economia relansată din mai

, , ,
 
Turcia,grav afectată de pandemie

Turcia,grav afectată de pandemie

Guvernul turc şi-a propus să înceapă procesul de relansare a economiei la finalul lunii mai, după o încetinire semnificativă provocată de măsurile de combatere a coronavirusului, reducând însă riscul unui al doilea val de infecţii, a declarat pentru agenția Reuters, preluată de mass-media internațională, un înalt oficial de la Ankara care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Separat, liderii organizațiilor patronale din Turcia, care luna trecută au decis să închidă porţile, a anunţat că există planuri pentru o redeschidere parţială începând din 11 mai, în funcţie de cererile venite de la retaileri şi de obţinerea aprobărilor din partea autorităţilor sanitare.

Situație incertă

Intervalul de timp avut în vedere atât de guvern cât şi de sectorul privat arată o nelinişte faţă de intrarea economiei Turciei în cea de-a doua recesiune din tot atâţia ani.
„Studiile recente au arătat că o redeschidere a economiei va fi posibilă la finele lunii mai iar evoluţiile actuale confirmă acest lucru. Vor fi luate măsuri pentru a redeschide economia fără a avea un al doilea val”, a declarat oficialul turc pentru Reuters.
La nivel global, Turcia ocupă locul şapte după numărul de cazuri confirmate de infecţie cu coronavirus, peste 112.000 de cazuri. Deşi numărul deceselor este de aproximativ 2.900, în ultimele opt zile s-a înregistrat o scădere a numărului de decese raportate.
„Atunci când ne uităm la numărul cazurilor de infecţie şi la decese avem semnale pozitive că există posibilitatea redeschiderii economiei”, a apreciat oficialul care a dorit să rămână anonim. Acesta a adăugat că Guvernul de la Ankara a discutat luni noi posibile ajustări de taxe şi stimulente pentru protejarea locurilor de muncă şi reducerea costurilor pentru companii, adăugând că autorităţile intenţionează să stimuleze sectoarele greu lovite ale turismului şi transportului aerian.

Liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, vrea să relanseze economia turcă de la sfârșitul lunii mai

Liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, vrea să relanseze economia turcă de la sfârșitul lunii mai

Ramadan de pandemie

Redeschiderea economiei „va permite un rezultat pozitiv cu privire la evoluţia PIB în a doua jumătate a anului, ceea ce va diminua contracţia anuală” a mai spus oficialul turc.

Preşedintele Tayyip Erdogan a spus şi el că Turcia intenţionează să revină la o viaţă normală după Ramadan, la finalul lumii mai, iar luni a anunţat că Guvernul de la Ankara va veni în scurt timp cu un set de măsuri şi date concrete.

Erdogan a anunţat anterior o interdicţie de circulaţie pentru persoane timp de trei zile, începând cu 1 mai, în 31 de oraşe şi provincii din Turcia pentru a limita răspândirea noului tip de coronavirus.

La finalul şedinţei de guvern, şeful statului turc a afirmat că interdicţia de circulaţie va începe la miezul nopţii de joi spre vineri (joi ora 21:00 GMT) şi va dura până duminică la ora locală 24:00 (21:00 GMT).

Printre oraşele vizate de această măsură se află capitala Ankara şi metropola economică Istanbul, pe fondul sărbătorii musulmane a Ramadanului, care a început săptămâna trecută și durează aproximativ o lună.

Turcia nu a impus o interdicţie de circulaţie la nivel naţional de la raportarea primului caz de COVID-19, pe 11 martie, însă a introdus restricţii în anumite zone în ultimele trei săptămâni.

Interdicţiile de circulaţie în timpul weekend-urilor vor continua până la finalul lunii mai, a precizat Erdogan, adăugând că programul revenirii la condiţii normale va fi prezentat în viitorul apropiat.

Echipamente medicale

Între timp, Turcia a trimis echipamente medicale în 55 de ţări, iar un avion cargo militar va transporta marţi echipament medical în SUA. Transportul include 500.000 de măşti chirurgicale, 400 de măşti model N95, 40.000 combinezoane, 2.000 litri de dezinfectant, 1.500 de ochelari şi 500 de viziere, la solicitarea părţii americane.

Ministrul turc al sănătăţii Fahrettin Koca a anunţat luni seara că în Turcia s-au înregistrat până acum 2.900 decese din cauza COVID-19, dintre care 95 în ultimele 24 de ore. În aceeaşi perioadă, 2.131 de persoane au fost testate pozitiv, aducând numărul total al persoanelor care au contractat boala la 112.261. (Mihai Isac)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.