Turcia. Dosar penal pe numele ducesei de York

, , ,
 

Sarah FergusonParchetul din Ankara a inculpat-o joi pe Sarah Ferguson, ducesă de York, în legătură cu un documentar denunţând condiţiile de viaţă din orfelinatele din Turcia, cerând o pedeapsă de peste 22 de ani de închisoare împotriva sa.
Ducesa de York, fosta soţie a celui de al doilea fiu al reginei Elisabeta aII-a, Andrew, este acuzată de „atingere adusă vieţii private a cinci copii” de la orfelinatul pentru copii cu handicap din Saray, la periferia capitalei turce, unde a efectuat o filmare cu camera ascunsă în septembrie 2008, precizează agenţia turcă de ştiri Anadolu. Ministerul Public din Turcia cere ca ducesa să fie condamnată la o pedeapsă cu închisoarea pentru fapte penale, cuprinsă între 7 şi 22 de ani şi jumătate.
În 2009, o Curte din Ankara a solicitat extrădarea către Turcia a lui Sarah Ferguson, cerând, de asemenea, ajutorul Marii Britanii pentru judecarea acesteia în virtutea unui acord bilateral de cooperare în materie de justiţie, transmite Mediafax. Anadolu precizează că Londra a refuzat această solicitare în 2011. Un purtător de cuvânt al lui Sarah Ferguson a calificat drept „nouă pentru toată lumea” evoluţia judiciară de joi. „Ducesa de York a cooperat îndeaproape atât cu autorităţile turce, cât şi cu cele britanice, de-a lungul întregii afaceri”, a subliniat purtătorul de cuvânt.
„Guvernul britanic a refuzat să dea curs solicitării de ajutor formulate de Turcia, deci, din punct de vedere (al autorităţilor) britanice, Ministerul de Interne ne-a anunţat că dosarul a fost închis”, a continuat purtătorul de cuvânt. Refuzul britanic a fost motivat prin faptul „că ajutorul solicitat ar fi putut compromite suveranitatea, securitatea, ordinea publică şi alte interese esenţiale ale Marii Britanii”, a explicat el.
Documentarul a fost difuzat pe postul britanic de televiziune ITV1, în noiembrie 2008. Acesta prezintă scene puternice, cu un băieţel cu handicap întins pe jos, pe un culoar, unde s-a târât pentru a se apropia de lumina soarelui, dar şi cu un alt băieţel care este închis într-o cutie din lemn.
Ankara a acuzat-o pe Sarah Ferguson de reavoinţă şi că a vrut să „păteze” reputaţia Turciei într-un moment în care această ţară încearcă să adere la Uniunea Europeană (UE). Nici o dată nu a fost stabilită pentru procesul acesteia, care urmează să se desfăşoare, în aceste condiţii, în contumacie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.