Turcia, dezamagita de Comisia Europeana

, , ,
 

Turcia şi-a exprimat miercuri dezamăgirea, după publicarea de către Comisia Europeană a unui raport care îi critică progresele insuficiente în direcţia aderării la Uniunea Europeană.
“Am primit raportul de progres în acest an cu o mare dezamăgire”, a declarat într-o conferinţă de presă la Istanbul ministrul turc pe probleme europene, Egemen Bagis. “Se înţelege că aşa-numita preşedinţie prin rotaţie a aşa-numitului stat al unei jumătăţi de insulă a reuşit să introducă în raport elemente de natură să ne dezamăgească”, a continuat Bagis. El s-a referit astfel la Republica Cipru, care asigură de la 1 iulie preşedinţia UE, făcând-o responsabilă de “generalizările periculoase” conţinute în raport.
Turcia refuză să recunoască Republica Cipru, sub administraţie ciprioto-greacă, atât timp cât nu va fi găsită o soluţie pentru insula divizată. Ankara refuză, de asemenea, extinderea pentru ciprioţii greci a beneficiului acordurilor de liberă circulaţie încheiate cu UE. “Fără nicio îndoială, la 10 octombrie 2012, Turcia este mai aproape decât oricând de standardele UE”, a dat asigurări Egemen Bagis, înainte de a sublinia că Turcia nu intenţionează să abandoneze negocierile de aderare la Uniune, începute în 2005.
Ministerul turc al Afacerilor Externe a apreciat, la rândul său, că raportul este “dezechilibrat” şi se concentrează “mai mult pe elemente negative decât pozitive”. În raportul său anual, făcut public miercuri, Comisia Europeană a apreciat că progresele înregistrate de Ankara sunt insuficiente, în special în materie de libertăţi individuale. “Numărul ridicat de cazuri şi anchete legate de jurnalişti, precum şi presiunile la adresa presei continuă să fie o sursă de îngrijorare majoră”, afirmă raportul CE.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *