Turcia. Deputat rapit de PKK – Operatiune de eliberare

, ,
 

O operaţiune a forţelor de securitate era în curs luni în încercarea de a elibera un deputat turc răpit cu o zi în urmă de rebelii kurzi în estul Turciei.
Este pentru prima dată de la declanşarea operaţiunilor sale armate în 1984 când PKK răpeşte un ales al parlamentului turc. Huseyin Aygun, deputat al Partidului Republican al Poporului, principala forţă de opoziţie, a fost răpit duminică de rebeli kurzi înarmaţi în timp ce îşi vizita circumscripţia din Tunceli, în estul anatolian, câmp de luptă între PKK şi armată. Rebelii i-au lăsat să plece pe asistentul lui Aygun şi un jurnalist care îi însoţea, răpindu-l însă pe deputat şi dispărând într-o zonă împădurită situată în apropiere, a declarat guvernatorul Tunceli Mustafa Taskesen.
Conform unor apropiaţi ai lui Aygun, PKK ar fi promis să îl elibereze pe parlamentar “în câteva zile” fără a-i face vreun rău, scopul operaţiunii fiind atragerea atenţiei opiniei publice asupra cauzei kurde. Ministrul turc de interne Idris Naim Sahin a confirmat această ipoteză, afirmând că PKK a vrut să creeze “senzaţie” prin această acţiune ce are loc chiar înainte de împlinirea unui anumit număr de ani de la primele sale operaţiuni armate în sud-estul anatolian, la 15 august 1984. “Urmărim de îndeaproape acest caz”, a precizat ministrul, citat de presa turcă.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *