Turcia confirma axa nucleara Ankara-Teheran

, , , ,
 

Presedintele iranian Ahmadinejad mizeaza pe sprijinul Turciei

Presedintele iranian Ahmadinejad mizeaza pe sprijinul Turciei in confruntarea nucleara cu statele occidentale

Turcia se opune proliferarii armelor nucleare si asteapta ca Iranul sa demonstreze comunitatii internationale caracterul pasnic al programului sau nuclear, se mentioneaza intr-un comunicat dat publicitatii de ambasadorul Turciei in Republica Moldova, Ahmet Ferit Ülker, privind evolutiile recente ale Programul Nuclear al Republicii Islamice Iran, citat de mass-media. Conform sursei citate, Turcia impreuna cu Brazilia au votat impotriva deciziei Consiliului de Securitate al ONU privind noile sanctiuni impuse Iranului pe motiv ca este preocupata sa nu submineze posibilitatea unei oportunitati pentru solutionarea problemei privind programul nuclear al Iranului prin mijloace pasnice. Pozitia Turciei nu este de a sustine neconditionat programul nuclear al Iranului, ci de a adopta o pozitie principiala pe termen lung.
Totodata, Turcia afirma ca dialogul tuturor partilor implicate trebuie continuat, iar singura cale viabila de depasire a situatiei este folosirea tuturor oportunitatilor din sfera diplomatica. In comunicatul de presa este subliniat ca Turcia nu a dorit ca Iranul sa adopte o atitudine de confruntare in detrimentul stabilitatii regionale, in particular in Irak, Liban si Afganistan. In aceeasi ordine de idei, Turcia spera ca Iranul va respecta si in continuare Declaratia Comuna de la Teheran, semnata de Turcia, Brazilia si Iran pe 17 mai curent, va ramâne pe calea solutionarii diplomatice a problemelor, va manifesta transparenta in ceea ce priveste programul sau nuclear.
In acelasi timp, Turcia recunoaste dreptul fiecarui stat-parte la Tratatul de Non-Proliferare de a efectua cercetari, de a produce si folosi energia nucleara in scopuri pasnice, se mai spune in Nota diplomatica privind evolutiile recente din Programul Nuclear al Iranului.

Reactor nuclear

Iranul va construi “in curind” un nou reactor de cercetari nucleare “mai puternic” decat cel de care dispune in prezent la Teheran, a anuntat miercuri seful programului nuclear iranian Ali Akbar Salehi, citat de mass-media internationala, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. “Suntem pe cale de a pregati construirea unui reactor mai puternic decat cel din Teheran pentru producerea de radioizotopi si acest reactor va intra in serviciu in curand in tara”, a declarat Salehi, citat de televiziunea de stat a Republicii Islamice Iran. Seful Organizatiei iraniene pentru Energie Atomica n-a facut precizari in legatura cu stadiul acestui proiect, puterea noului reactor si locul unde el va fi construit. Iranul dispune in prezent de un reactor de cercetari nucleare de 5 MGW, construit inainte de revolutia islamica la Teheran.

Acordul imposibil

Surse diplomatice occidentale considera ca acordul pe care Iranul l-a semnat cu Brazilia si Turcia este, din punct de vedere tehnic, imposibil de pus in aplicare, deoarece perioada de timp fixata pentru a imbogati uraniul, un an, este prea scurta. “Acordul este irealizabil din punct de vedere tehnic. Iranienii vor ca acest combustibil sa fie produs in decurs de un an, dar ar fi nevoie de cel putin un an si jumatate pentru a reusi acest lucru”, a explicat diplomatul, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului. Acest acord, semnat pe 17 mai 2010, la Teheran, prevede schimbul in Turcia a 1.200 de kilograme de uraniu slab imbogatit (la 3,5 %), contra 120 de kilograme de combustibil imbogatit la 20 %, furnizat de marile puteri si destinat reactorului de cercetare nucleara medicala al Teheranului. Prin acest acord, Iranul vrea sa dea asigurari comunitatii internationale in legatura cu programul sau nuclear. In pofida dezmintirilor regimului islamic iranian, care afirma ca programul sau nuclear are scopuri exclusiv civile si pasnice, marile puteri si ONU suspecteaza Teheranul ca vrea sa obtina arma atomica. Luni, Iranul a remis scrisoarea de notificare a acordului tripartit semnata de directorul Organizatiei iraniene de Energie Atomica, Ali Akbar Salehi, in cursul unei reuniuni la resedinta directorului general al AIEA la Viena.

Trilaterala nucleara

Iranul, Turcia si Brazilia au semnat un acord privind schimbul de uraniu, in baza caruia Teheranul trimite in Turcia uraniu slab imbogatit si primeste uraniu imbogatit 20 la suta, ce poate fi folosit doar in scopuri civile. Acordul este considerat un succes pentru presedintele brazilian Lula da Silva, care a efectuat luna trecuta o vizita oficiala in Republica Islamica, participand la un summit al statelor in curs de dezvoltare si a folosit ocazia pentru a discuta cu autoritatile locale pe tema dosarului nuclear.
Diplomatia turca s-a alaturat efortului brazilian de a evita implementarea unor noi sanctiuni occidentale impotriva Teheranului. Presedintele brazilian Silva a subliniat ca un program pasnic de cercetare in domeniul nuclear este unul dintre drepturile suverane ale Iranului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *