Turcia catre gagauzi: Ramaneti parte a Republicii Moldova

, , , , ,
 
Presedintele Parlamentului turc, Cemil Çiçek în UTA Gagauzia

Presedintele Parlamentului turc, Cemil Çiçek în UTA Gagauzia

Miscarile centrifuge inspre Moscova ale gagauzilor din Republica Moldova au determinat Turcia sa ia atitudine in ceea ce priveste orientarea politica a turcofonilor gagauzi de peste Prut. Presedintele Marii Adunari Nationale a Republicii Turcia, Cemil Çiçek, a facut apel catre locuitorii din Gagauzia sa nu uite ca sunt parte a Republicii Moldova si ca proiectele politice trebuie realizate numai impreuna cu Chisinaul.

„Vrem ca in regiune totul sa decurga bine si vom sustine diverse proiecte. Turcia urmareste situatia din regiune continuu”, a mai spus oficialul turc. Cemil Cicek a declarat ca Turcia sustine aspiratiile europene ale Republicii Moldova, iar in urma semnarii Acordului de Asociere cu UE vor beneficia toti cetatenii Republicii Moldova, inclusiv etnicii gagauzi (minoritate turca de religie crestina). „Liderii de la Comrat urmeaza sa colaboreze cu autoritatile centrale de la Chisinau in beneficiul poporului gagauz”, a subliniat oficialul turc, citat de IPN. La randul sau, presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a spus ca este prima vizita a unui oficial de acest rang in Gagauzia si a subliniat ca regiunea are un potential mare de dezvoltare a mai multor proiecte comune. Bascanul Gagauziei, Mihail Formuzal, i-a multumit presedintelui Marii Adunari Nationale a Republicii Turcia pentru ca a gasit timp sa viziteze Moldova si a exprimat recunostinta pentru ajutorul acordat de Turcia pentru gagauzi. Totodata, Mihail Formuzal, si-a exprimat speranta de a consolida si mai mult relatiile cu statul turc.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] În pofida infiltrării Rusiei în politicienii de peste Prut au făcut, totuşi, o mişcare inteligentă faţă de Rusia privind autonomia găgăuizilor, considerându-i minoritate turcească (deci în grija Turciei, nu a Rusiei). Or, Turcia, prin vocea Preşedintelui Marii Adunări Nationale a Republicii Turcia, Cemil Çiçek, le-a transmis un mesaj clar găgăuzilor: „Nu vă separaţi, rămâneţi parte a Republicii Moldova.” […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *