EXCLUSIV: Turcia capitalizeaza prin dosarul iranian

de | ian. 26, 2011 | Uncategorized @ro | 0 comentarii

Intalnirea de la Istanbul, din ianuarie 2011, intre grupul ad hoc 5+1 (membrii permanenti ai Consiliului de Securitate si Germania) si Iran, n-a miscat nimic, dar cineva, totusi, a avut de castigat: statul gazda. Dar nu in primul rand ca gazda, ci in principal prin statutul de mediator pe care, Ankara,intr-un fel, si l-a asumat, intr-unul din cele mai explozive conflicte „nedeschise” ale momentului: nuclearul iranian.

Metropola turca Istanbul, capitala diplomatiei nucleare din Orient

Metropola turca Istanbul, capitala diplomatiei nucleare din Orient

Intalnirea de la Istanbul, din ianuarie 2011, intre grupul ad hoc 5+1 (membrii permanenti ai Consiliului de Securitate si Germania) si Iran, n-a miscat nimic, dar cineva, totusi, a avut de castigat: statul gazda. Dar nu in primul rand ca gazda, ci in principal prin statutul de mediator pe care, Ankara,intr-un fel, si l-a asumat, intr-unul din cele mai explozive conflicte „nedeschise” ale momentului: nuclearul iranian. Intre protagonisti intransigenti si nedispusi la concesii sau macar la flexibilitate, un mijlocitor isi poate pierde cu usurinta impartialitatea in ochii taberelor in confruntare. Cand se bat elefantii, iarba e strivita, spune un proverb african. Dar Ankara si-a asumat riscul si a capitalizat un plus de prestigiu in zona si in lume.

Si totusi, Turcia a intrat oarecum „depunctata” la mijloc, in aceasta periculoasa rivalitate. Pentru guvernele musulmane, fiindca este aliata cu SUA si membru al NATO, iar pentru Occident intrucat „sta la masa cu diavolul”, cum se exprima un ziarist francez, adica actioneaza necomplexat in gestionarea dosarului iranian.

Sa recapitulam: Ankara l-a felicitat prompt pe presedintele Ahmadinejad la realegerea sa ca sef al statului, in iunie 2009. In mai 2010, a reusit semnarea acordului tripartit Turcia-Brazilia-Iran asupra transferului de uraniu imbogatit, luandu-i prin surprindere pe cei din grupul 5+1, care si-au vazut spart „monopolul” asupra rezolvarii crizei. In luna urmatoare, Turcia a refuzat sa voteze noi sanctiuni impotriva Teheranului, iar in decembrie a refuzat sa accepte pe teritoriul sau elemente ale scutului spatial american directionat spre Iran. Relatiile cu SUA s-au racit, cele cu Israelul s-au deteriorat spectaculos iar Europa Occidentala a devenit si mai rezervata fata de Ankara.

Nici Iranul nu are abordari identice cu Turcia pe diverse situatii din zona: in Gaza, in Liban, in Irak. Si totusi, Turcia ramane partener credibil, si nu unul pasiv ci temerar, imaginativ, si pentru marile puteri, si pentru puterea emergenta de la Teheran. Intre aceste Scila si Caribda ale actualului moment international, Ankara navigheaza mai lesne decat marile nave ce trec prin Bosfor si Dardanele.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *