Turcia aduce blindate la granita cu Siria

, , ,
 

Blindate ale armatei turce au fost văzute înaintând vineri dimineaţă spre graniţa cu Siria, după ce parlamentul de la Ankara a votat în ajun o rezoluţie ce autorizează guvernul să desfăşoare operaţiuni militare în Siria, ca reacţie la tirurile siriene, relatează canalele media locale.
Mandatul este prevăzut pentru un an şi vizează strict protejarea frontierelor ţării. „Tot ceea ce intenţionăm este pacea şi securitatea în regiunea noastră „, a afirmat premierul Recep Tayyip Erdogan, subliniind că Turcia „nu intenţionează să declanşeze un război cu Siria”. „Nu avem în intenţie să declanşăm un război pentru că am văzut cu toţii consecinţele confruntărilor din Irak şi Afganistan. În acelaşi timp, Ankara este suficient de puternică pentru a-şi apăra cetăţenii şi graniţele. Nu recomand nimănui să testeze hotărârea noastră în această privinţă”, a mai spus primul ministru turc.
Scuzele Siriei nu au mulţumit joi Turcia, unde pe străzi au ieşit sute de oameni care au cerut oprirea violenţelor atât în interiorul Siriei, cât şiîn afara ei. Pentru a dispersa manifestanţii, poliţia turcă a fost nevoită să recurgă la gaze lacrimogene. Tiruri cu mortiere dinspre Siria au făcut cinci morţi şi 11 răniţi miercuri la Akcakale, un sat turc în apropierea frontierei siriene unde au loc lupte între armata loială regimului de la Damasc şi rebelii sirieni.

Siria vrea relaţii bune cu Turcia

„Siria nu caută escaladarea cu niciunul dintre vecinii săi, inclusiv Turcia”, a declarat joi ambasadorul sirian la ONU Bashar Jaafari. „Guvernul sirian are un interes crucial să menţină relaţii de bună vecinătate cu Turcia”, a declarat presei ambasadorul. „În caz de incident de frontieră între cele două state, guvernele trebuie să acţioneze mod înţelept şi raţional”, a adăugat el.
El însă a făcut apel la Turcia „să coopereze pentru controlul frontierei” comune, pentru a împiedica „infiltrarea de grupuri armate”, acuzând unele dintre aceste grupuri că au comis atentate în Siria.
Riposta turcă de joi dimineaţă în direcţia poziţiilor siriene de cealaltă parte a frontierei „a rănit doi responsabili militari sirieni”, a precizat ambasadorul. El a confirmat că guvernul sirian a prezentat „cele mai sincere condoleanţe” Ankarei pentru tirurile de obuze ce au ucis miercuri civili turci şi că a deschis o „anchetă serioasă asupra sursei” acestor tiruri.
Dar, întrebat cu privire la eventuale scuze siriene, el s-a limitat să răspundă că „ancheta încă nu s-a terminat”. Ambasadorul a anunţat că a predat preşedintelui Consiliului de Securitate pentru luna octombrie, ambasadorul Guatemalei Gert Rosenthal, o scrisoare ce explică poziţia siriană, precum şi o altă scrisoare solicitând Consiliului să condamne atentatele de la Alep.

Consiliul de Securitate al ONU condamnă acţiunile Siriei

Consiliul de Securitate al ONU „a condamnat în termenii cei mai fermi tirurile de obuze trase de forţele siriene” asupra unui sat turc ce au făcut cinci morţi miercuri, într-o declaraţie adoptată joi.
Cele 15 ţări membre ale Consiliului „cer ca astfel de violări ale legilor internaţionale să înceteze imediat şi să nu se mai repete”, adaugă textul. Ele „cer guvernului sirian să respecte pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a vecinilor săi” şi „cheamă la reţinere”.
Întrebat cu privire la acest punct, ambasadorul Guatemalei Gert Rosenthal care prezidează Consiliul în octombrie, a precizat că este o cerere „adresată ambelor” ţări. „Acest incident ilustrează impactul grav al crizei din Siria asupra securităţii vecinilor săi şi asupra stabilităţii şi păcii în regiune”, conchide textul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *