Turcia a permis organizarea primelor manifestari care comemoreaza masacrarea armenilor la 1915

, , ,
 

5_61_turkey320Autoritatile turce au organizat, sambata, la Istanbul, primele comemorari publice ale masacrarii armenilor in timpul Imperiului Otoman, informeaza agentia turca de presa Anadolu. Una dintre aceste manifestatii a fost organizata de filiala din Istanbul a a Organizatiei pentru Drepturile Omului (IHD) si a comemorat raidul prin care 220 de intelectuali armeni si-au pierdut viata, la 24 aprilie 1915, moment ce a fost considerat apoi punctul de plecare al masacrelor ulterioare. O suta de manifestanti au adus un omagiu armenilor disparutI, eveniment ce a avut loc in piata garii Haydarpasa, de unde a pornit primul convoi de deportare. Mitingul a luat sfarsit dupa ce au aruncat garoafe in Marea Mediterana. O alta manifestatie similara a avut loc, sambata, la ora 19:00 in piata Taksim,
Conform tezei armene aceste eveniment au constituit un “genocid” iar armenii califica masacrarea armenilor si deportarile ca atare. Ei sustin ca peste 1,5 milioane de persoane si-au pierdut viata in urma masacrelor si deportarilor conduse de capeteniile otomane. Turcia recunoaste doar intre 300.000 si 500.000 de morti si, potrivit autoritatilor de la Ankara, acestea nu au fost victime ale unei campanii de exterminare, ci ale haosului ultimilor ani ai Imperiului Otoman. Pe de alta parte, o alta manifestatie a avut loc la Istanbul, organizata de “mamele sambetei”, care se reunesc in acelasi loc de mai multi ani pentru a interpela autoritatile in legatura cu soarta copiilor lor kurzi, disparuti in conflictul dintre fortele guvernamentale si rebelii kurzi dupa 1984. Manifestatia s-a incheiat fara incidente.

Controverse internationale

Pe de alta parte, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a salutat mesajul presedintelui american Barack Obama de comemorare a masacrelor comise asupra armenilor in 1915-1917 fara folosirea cuvantului “genocid”, termen cu care Turcia nu este de acord, si a denuntat manifestatiile antiturce din Armenia. “Presedintele Obama a facut o declaratie care tine cont de sensiblitatile Turciei”, a declarat Erdogan, citat de agentia turca Anadolu. Totusi, Erdogan a condamnat, manifestatiile de strada – care au marcat implinirea a 95 de ani de la masacrele asupra armenilor – din capitala armeana Erevan, unde steaguri turce si portrete ale unor lideri turci au fost arse. “Astfel de initiative nu pot decat sa compromita procesul de normalizare” intre Erevan si Ankara, a adaugat oficialul turc.

Inghet armean

Comemorarea evenimentelor de la 1915 are loc la doua zile dupa aparitia unui nou impas in procesul de apropiere istorica inceput de mai multe luni de Turcia si Armenia. Cele trei partide care constituie majoritatea parlamentara in Armenia au inghetat, joia trecuta, ratificarea acordurilor istorice cu Turcia, o hotarare care constituie un pas inapoi pentru procesul de reconciliere intre cele doua tari, dupa un secol de ostilitate. Partidele care formeaza majoritatea parlamentara in Armenia reproseaza Turciei ca vrea sa lege eforturile de conciliere cu conflictul intre Armenia si Azerbaidjanul vecin asupra regiunii Nagorno-Karabah, un teritoriu azer locuit in majoritate de armeni. “Declaratia partii turce este inacceptabila, cea recent facuta de premierul (Recep Tayyip) Erdogan, potrivit careia aceasta continua sa lege procesul de ratificare a protocoalelor turco-armene cu procesul de solutionare a conflictului” in Nagorno-Karabah, se arata intr-un comunicat al acestora.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *