Turcia a identificat cheia rezolvarii situatiei din Cipru

, , ,
 

Ambasadorul Turciei la Atena, Kerim Uras, a declarat că elementele “gaze naturale şi apa” au fost incluse în eforturile de soluţionare a problemei insulei Cipru, divizată între comunităţile cipriotă-greacă  şi cipriotă-turcă.
“În timp ce ciprioţii-greci au început explorările pentru zăcămintele de gaze naturale fără a se consulta cu ciprioţii-turci, gazul natural ar putea deveni un element care ar putea finanţa o soluţie în Cipru. Cele două părţi din Cipru şi-au exprimat părerea că zăcămintele din jurul şi de pe insulă aparţin celor două comunităţi. Aceasta implică faptul că zăcămintele de gaze naturale ar putea fi împărţite de cele două comunităţi”, a declarat Kerim Uras. Oficialul turc a adăugat: “În acelaşi mod, apa din Turcia va ajunge la Republica Turcă a Ciprului de Nord în primăvara lui 2014. Apa va sosi printr-o conductă. Venitul obţinut din vânzarea apei ar putea de asemenea contribui la soluţionarea problemelor din insulă”. “Oficialii turci, inclusiv premierul Recep Tayyip Erdogan, au subliniat recent că sunt pregătiţi să împartă apa cu ciprioţii- greci. Atitudinea constructivă a Turciei este clară”, a subliniat ambasadorul Turciei la Atena.
Ciprul este divizat din iulie 1974, când Turcia a invadat nordul insulei ca urmare a unei lovituri de stat puse la cale de către naţionalişti ciprioţi-greci susţinuţi de junta coloneilor aflată la putere în acea vreme la Atena şi care viza unirea insulei cu Grecia. Turcia nu recunoaşte Ciprul ca stat suveran, în timp ce Republica Turcă a Ciprului de Nord este recunoscută doar de Ankara. Între comunităţile cipriotă-greacă şi cipriotă-turcă au loc negocieri sub egida ONU în vederea reunificării insulei, dar nu s-a obţinut niciun progres tangibil cu privire la subiecte sensibile, precum dreptul de proprietate şi garanţiile de securitate.
În decembrie anul trecut, compania americană Noble Energy a anunţat descoperirea unui zăcământ de gaz estimat la 140 până la 230 miliarde de metri cubi la unul din cele 13 blocuri din zona economică exclusivă a Ciprului, volum care ar fi suficient pentru a acoperi necesarul de energie al ţării pentru mai multe decenii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *