Turcia: 100 de miliarde de euro pentru proiecte energetice

, ,
 

Primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că ţara sa intenţionează să investească în următorii zece ani aproximativ 100 miliarde de dolari în proiecte energetice, relatează luni presa de la Ankara.
Obiectivul Turciei, a subliniat el într-o declaraţie, este de a atrage investitori privaţi, menţionând în acelaşi context că autorităţile turce sprijină finalizarea cât mai rapidă a proiectului de gazoduct european Nabucco, care, din punctul său de vedere, va consolida poziţia statului turc pe arena internaţională. Prin gazoductul Nabucco ar urma să fie pompate până la 31 miliarde de metri cubi de gaze, extrase în partea de sud a Mării Caspice spre Europa.
Proiectul Nabucco este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Gazoductul va transporta gazele extrase din Asia Centrală şi va străbate Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Proiectul are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene, care, în momentul de faţă, este dependentă de Rusia.
Secţiunea din România a gazoductului Nabucco ar putea costa între 1,2 şi 1,5 miliarde euro, a declarat, în luna noiembrie a anului trecut, directorul consorţiului Nabucco, Reinhard Mitschek. Potrivit acestuia, consorţiul Nabucco Gas Pipeline International GmbH este aşteptat să ia o decizie finală de investiţie în cazul proiectului Nabucco la începutul lui 2013, urmând ca lucrările de construcţie să demareze la finele acelui an. Valoarea totală a proiectului Nabucco este estimată, în prezent, la 7,9 miliarde de euro, însă Mitschek a arătat că cifra finală s-ar putea modifica.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *