Tsipras propune o axă energetică Atena-București

, , ,
 
Romania, curtată energetic de Grecia

Romania, curtată energetic de Grecia

România şi Grecia vor face eforturi pentru a administra interconectarea energetică între Marea Neagră şi Marea Mediterană, a declarat, recent, la Snagov, premierul grec Alexis Tsipras, după consultările în format cvadrilateral cu premierul României, Viorica Dăncilă, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, şi prim-ministrul Republicii Bulgaria, Boiko Borisov. „Am luat decizii foarte importante deja. Cele patru ţări ale noastre cooperează şi fiecare ţară, la rândul ei, face tot ce poate. Am creat o companie comună între România şi Grecia şi vom continua să administrăm interconectarea între Marea Neagră şi Mediterană. Avem un astfel de proiect în considerare. Acum vorbim despre energie. Avem o conductă, un traseu vertical, care va conecta conducta de gaz din Azerbaidjan către nordul Greciei”, a afirmat Tsipras, potrivit traducerii oficiale.

Decizii istorice

Şeful Guvernului elen a spus că, în acest context, deciziile în domeniul energiei sunt de importanţă „istorică”. „Vorbind despre energie, am posibilitatea să îmi informez prietenii că cooperarea şi deciziile noastre, care au o importanţă istorică în domeniul conductei est-vest şi care modifică harta energetică în partea de sud şi de est a Europei. (…) Această conductă de gaz va prelua gazul natural din Israel şi Cipru, va transporta prin Grecia, cu posibilitatea de a ajunge în Italia, dar putem să trimitem gazul în Balcani”, a explicat el, la conferinţa de presă după cvadrilaterala de la Snagov.

Prin acest proiect, a subliniat prim-ministrul grec, Balcanii pot deveni „un nod energetic pentru toată zona”.

Serbia, viitor european

„Din prima zi în care am creat această întâlnire cvadrilatelală am dorit să ajutăm această ţară şi să o susţinem pentru a intra în Uniunea Europeană. Intrarea Serbiei în UE este o prioritate pentru ţările noastre şi trebuie să încurajăm această dorinţă a Serbiei, care să aibă un progres stabil, în decursul celor 16 capitole de negociere”, a afirmat el.

Potrivit premierului elen, dialogul Belgrad – Priştina, dintre liderii din Serbia şi cei din Kosovo, are o „importanţă majoră” în ceea ce priveşte acest parcurs european, dar aceste demersuri „nu au fost în aceeaşi măsură susţinute de Priştina”.

Tsipras a vorbit despre ţările din Balcani care îşi doresc aderarea la Uniunea Europeană. „Aş dori să facem toate reformele necesare astfel încât perspectiva europeană să devină o realitate. Noi (…) privim fiecare ţară în parte”, a afirmat el. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.