Pe noiembrie 2024, Donald Trump scria pe platforma Truthsocial.com:
„Ideea că țările BRICS încearcă să se îndepărteze de dolar în timp ce noi stăm și ne uităm s-a sfârșit. Solicităm angajamentul acestor țări să nu creeze o nouă monedă BRICS și nici să nu sprijine nicio altă monedă care să înlocuiască puternicul dolar american sau se vor confrunta cu taxe de 100% și ar trebui să se aștepte să își ia rămas bun de la vânzarea (de mărfuri) în minunata economie a SUA. Ei pot merge să găsească un alt „fraier”! Nu există nicio șansă ca BRICS să înlocuiască dolarul american în comerțul internațional și orice țară care încearcă, să-și ia rămas bun de la America.”
Credem că amenințarea presedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, de a crește la 100% taxele de import pentru membrii BRICS este de bun augur. Avertismentul a venit la mai puțin de o săptămână după ce Trump a declarat că va impune taxe vamale Canadei, Mexicului și Chinei imediat ce își va intra în atribuțiuni. Unii analiști economici spun că o astfel de taxă de 100% la granița SUA, dacă ar fi implementată, ar crește semnificativ prețul mărfurilor provenite țările membre BRICS, ar alimenta inflația din SUA și ar destabiliza fluxurile comerciale globale.
Țările BRICS doresc să creeze o nouă monedă care să rivalizeze cu dolarul american și euro. „Dedolarizarea” economiei mondiale este un subiect apărut în 2023, după începerea războiului din Ucraina. Președintele brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, a propus la summitul BRICS din 2023 crearea unei monede comune pentru a reduce dependența de dolarul american.
Folosirea unei monede BRICS și a rețelelor bancare în afara sistemului denominat în dolari americani ar putea permite țărilor membre precum Rusia, China și Iran să ocolească sancțiunile occidentale. Dar șansele unei noi monede sunt reduse din cauza diferențelor economice și geopolitice ale alianței.
Si ceilalti membri BRICS s-au arătat interesați de dedolarizarea economiei mondiale. În octombrie 2024, Vladimir Putin a cerut un sistem alternativ de plăți internaționale care ar putea împiedica SUA să folosească dolarul ca armă politică. Alții, însă, se tem de consecințele ruperii relațiilor cu SUA și alte țări occidentale prin ruperea de dolar, care stă la baza finanțelor mondiale.
BRICS, grupul geopolitic ce se doreste o alternatica la occident, este alcătuit din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud din 2011. La începutul acestui an, Iranul, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Egipt s-au alăturat oficial, reprezentand prima extindere a gupului dupa mai mult de un deceniu de existenta. Alte treizeci și patru de țări și-au exprimat interesul pentru aderarea la blocul marilor economii emergente, conform ministrului sud-african de externe, Naledi Pandor. Amintim ca in acest an si-au depus candidatura la BRICS, Turcia – o tara NATO si Azerbaijan, un aliat al Turciei si Rusiei.
0 Comentarii