Trilaterala pentru Coreea

de | dec. 7, 2010 | Alte regiuni, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministrii de externe american, nipon si sud-coreean, reuniti luni la Washington, au denuntat recentul atac al Republicii Populare Democrate Coreene asupra unei insule a Republicii Coreea, reafirmandu-si hotararea privind o pozitie comuna in problema nord-coreeana, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Soldatii sud-coreeni, pregatiti sa respinga agresiunea comunista nord-coreeana

Soldatii sud-coreeni, pregatiti sa respinga agresiunea comunista nord-coreeana

Ministrii de externe american, nipon si sud-coreean, reuniti luni la Washington, au denuntat recentul atac al Republicii Populare Democrate Coreene asupra unei insule a Republicii Coreea, reafirmandu-si hotararea privind o pozitie comuna in problema nord-coreeana, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. La trilaterala de luni, sefii diplomatiilor nipona Seiji Maehara, americana Hillary Clinton si sud-coreeana Kim Sung-Hwan au insistat pentru intensificarea cooperarii cu China, cerandu-i acesteia sa exercite mai multe presiuni asupra RPDC, pentru a o determina sa-si inceteze actiunile provocatoare si sa se conformeze angajamentelor sale privind transformarea Peninsulei Coreea intr-o zona libera de arme nucleare.
”China, un partener vital pentru mentinerea stabilitatii regionale, singura tara care are intense legaturi cu Coreea de Nord”, in cadrul negocierilor in format de sase privind dosarul nuclear nord-coreean, trebuie sa se implice mai activ „pentru modificarea comportamentului Coreii de Nord”, a afirmat Clinton. Totodata, sefa diplomatiei americane a insistat ca RPDC sa-si amelioreze relatiile cu Coreea de Sud, inaintea unei relansari a tratativelor in format de sase.

Declaratie comuna

Intr-o declaratie comuna difuzata la sfarsitul discutiilor, cei trei ministri au „condamnat cu tarie” recentul atac militar nord-coreean, solicitandu-i Phenianului sa „puna capat comportamentului sau provocator” si sa se conformeze armistitiului care a pus capat razboiului in Peninsula Coreea. Semnatarii documentului s-au pronuntat totodata impotriva activitatii de imbogatire a uraniului si a demararii constructiei unui reactor de apa usoara de catre RPDC, apreciind ca asemenea masuri incalca rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU privind RPDC, precum si angajamentele asumate de Phenian prin declaratia comuna semnata in 2005 de tarile implicate in amintitele negocieri – cele doua Corei, China, Japonia, Rusia, SUA.
Inaintea trilateralei de luni, la Washington, secretarul de stat american a avut intalniri separate cu ministrii de externe nipon si sud-coreean. China, singura tara care nu a condamnat bombardamentul nord-coreean de la 23 noiembrie asupra insulei sud-coreene, a sugerat organizarea unei intalniri intre toate cele sase tari care negociaza in dosarul nuclear nord-coreean, pentru a evoca noile tensiuni produse in Peninsula Coreea. Iritat de atitudinea proteguitoare a Beijingului fata de Phenian, Washingtonul a respins aceasta oferta, anuntand organizarea unei trilaterale cu aliatii sai regionali traditionali.
Barajul de artilerie efectuat de RPDC la 23 noiembrie asupra insulei Yeonpyeong, urmat de o replica armata a Coreii de Sud, este cel mai grav incident de la sfirsitul razboiului in Peninsula Coreea (1950-1953), incheiat printr-un armistitiu, nu cu semnarea unui acord de pace.

Amiralul Mullen, la Seul

Cel mai inalt grad american, amiralul Michael Mullen, efectueaza marti si miercuri o vizita la Seul pentru a reafirma sprijinul Statelor Unite Coreii de Sud dupa bombardamentul Phenianului al unei insule sud-coreene la sfarsitul lunii noiembrie, a anuntat luni Pentagonul. Seful statului major interarme, care urmeaza sa plece de la Washington luni seara, va avea mai ales intalniri cu omologii sai si cu noul ministru al apararii sud-coreean Kim Kwan-Jin. „Este o buna ocazie pentru a reafirma sud-coreenilor angajamentul nostru”, a declarat in fata presei capitanul John Kilby, purtator de cuvant al sefului de stat-major.
Aceasta vizita nu este un mesaj adresat Coreii de Nord, a precizat el, adaugand ca Statele Unite au fost „foarte clare cu comunitatea internationala, noi suntem acolo pentru a ramane si nimeni in regiune nu trebuie sa se insele asupra hotararii noastre”. Statele Unite dispun de peste 28.000 de oameni in Coreea de Sud. Aceasta vizita inopinata a fost decisa saptamana trecuta in timp ce Peninsula Coreea cunostea una dintre cele mai grave crize de dupa razboiul din Coreea in urma bombardamentului de la 23 noiembrie al unei insule sud-coreene in Marea Galbena.

Noi manevre militare

Armata sud-coreeana a inceput luni noi importante manevre militare. Dupa exercitii navale in Marea Galbena cu Coreea de Sud, Statele Unite au inceput la randul lor vineri cu Japonia cele mai importante manevre militare organizate vreodata intre cele doua tari. Presedintele sud-coreean, Lee Myung-bak, a dispus marti consolidarea celor cinci insule ale Coreii de Sud, aflate in apropierea teritoriului nord-coreean, pentru a evita producerea unui exod al locuitorilor, dupa atacul armatei comuniste asupra Insulei Yeonpyeong, la 23 noiembrie. “Ministerele trebuie sa se axeze pe realizarea unei consolidari treptate (a insulelor), dar si pe cooperarea in procesul de creare a locurilor de munca pentru cei care continua sa locuiasca acolo”, a indicat presedintele Lee Myung-bak.
Solicitarea liderului sud-coreean a fost facuta pe fondul temerii conform careia insulele sud-coreene din Marea Galbena, apropiate de Coreea de Nord, vor ajunge sa se depopuleze, deoarece unii locuitori din zona, care se ocupa cu pescuitul, cer sa se ia masuri pentru a fi mutati in alte zone in care nu exista amenintarea unui atac nord-coreean.
Armata sud-coreeana a inceput deja sa aduca din ce in ce mai mult armament si personal pe Insula Yeonpyeong, pentru a raspunde astfel, intr-un mod cat mai eficient, provocarilor viitoare ale regimului lui Kim Jong-il. De asemenea, guvernul sud-coreean a aprobat, luni, efectuarea unor cheltuieli de 30 de miliarde de woni (19 milioane de euro) pentru a-i reloca pe cei stramutati din Insula Yeonpyeong, dar si pentru reconstruirea cladirilor distruse in atacul de la 23 noiembrie.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *