Tratatul privind regimul de frontiera, creaza tensiuni in AIE

, , ,
 

filat si baconschiTratatul privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiere creaza tensiuni in randul partidelor proeuropene inainte cu circa doua saptamani pana la desfasurarea alegerilor anticipatele programate pe 28 noiembrie. Reamintim ca documentul a fost semnat in data de 8 noiembrie, la Bucuresti, de catre premierul Vlad Filat sI ministrul roman de externe, Teodor Baconschi. Documnetul a fost declarat, ieri, neconstitutional de catre presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care a spus ca seful statului trebuie sa semneze un astfel de document, si nu premierul. “Tratatele interstatale sunt semnate de presedinte. Premierul putea semna doar acorduri interguvernamentale”, a mentionat Ghimpu, facand referire la un articol din Constitutiei si la Legea privind tratatele internationale. El l-a acuzat pe premierul Filat ca a semnat acest acord doar pentru a-sI face publicitate si pentru a cåstiga simpatia unei anumite categorii de votanti care doreau semnarea acestui acord. Ghimpu a mai spus ca nu a stiut ca se preconizeaza semnarea Tratatului si ca nu a fost consultat in acest sens nici de premierul Vlad Filat, nici de Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Iurie Leanca care ar fi avut obligatia sa o faca.

Tunurile pe Filat

In plus, Ghimpu si-a exprimat indoiala ca acest Tratat va fi ratificat de parlamentul de la Chisinau. “Parlamentul nu poate ratifica un acord care contravine constitutiei”, potrivit lui. Chiar dupa semnarea documentului, unele partide din Alianta pentru Integrare Europeana, in special Partidul Liberal, condus de Ghimpu si Alianta Moldova Noastra au comentat ca aceasta ar fi o actiune electorala a lui Filat. Pe de alta parte, Vlad Filat a negat si acuzatiile colegilor sai din alianta aflata la guvernare, cum ca semnarea tratatului ar fi o actiune electorala, amintind ca semnarea acestui document este prevazuta si in programul de guvernare. “Las pe seama lor aceste afirmatii. Daca unii isi dedica tot timpul campaniei electorale, eu imi fac datoria si in calitate de prim-ministru”, a declarat el, adaugand ca a fost semnalizat in momentul cand a fost finalizat procesul de negocieri.

Acord pur tehnic

Inaintea semnarii Tratatului, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a salutat acest demers in discursul din deschiderea Summit-ului Dunarii de saptamana trecuta de la Bucuresti. Punctele de intalnire a frontierelor de stat ale Romaniei, Republicii Moldova si Ucrainei vor fi stabilite printr-un acord trilateral separat, potrivit unei prevederi a Tratatului dintre Romania si R.Moldova, semnat la Bucuresti. Tratatul, ce urmeaza sa fie ratificat de Parlamentele Romaniei si al Republicii Moldova, stipuleaza ca, incepand din 2011, anului intrarii in vigoare a acestui document, se va efectua verificarea in comun a traseului frontierei de stat, care se va finaliza cu intocmirea unor noi documente de demarcare, care vor inlocui ultimele documente de demarcare in vigoare, dintre care ultimele dateaza din anul 1974. Tratatul prevede ca partile vor infiinta o Comisie mixta pentru verificarea traseului frontierei de stat si intretinerea semnelor de frontiera. De asemenea, sunt descrise atributiile Comisiei, dintre care cele mai importante sunt efectuarea verificarii in comun a traseului frontierei de stat si intocmirea noilor documente de demarcare pentru sectoarele unde au intervenit schimbari naturale fata de documentele in vigoare, modul de desfasurare a sesiunilor sale si modul de realizare a lucrarilor pe teren, modul de realizare a trecerii frontierei de catre membrii Comisiei.

Administrare comuna

Textul semnat de Romania si Republica Moldova mai cuprinde prevederi legate de masurile necesare pentru intretinerea in stare corespunzatoare a apelor de frontiera, pentru prevenirea distrugerii premeditate a malurilor acestora, modul in care se realizeaza navigatia de catre navele si celelalte mijloace de navigatie ale partilor. El stipuleaza, de asemenea, obligatia de luare a masurilor necesare pentru mentinerea in stare corespunzatoare a sectoarelor de cai ferate, podurilor, constructiilor hidrotehnice etc., in locurile unde acestea intersecteaza frontiera de stat. Totodata, Tratatul de frontiera reglementeaza modul in care se realizeaza predarea persoanele care au trecut ilegal frontiera de stat, a bunurilor sau inscrisurilor gasite asupra acestora, precum si masurile ce trebuie luate in vederea identificarii si predarii animalelor domestice ratacite peste frontiera de stat. Textul mai arata ca dispozitiile Tratatului nu afecteaza drepturile si obligatiile partilor rezultate din tratatele internationale bilaterale si multilaterale la care acestea sunt parte, precum si din obligatiile Romaniei care decurg din calitatea sa de membru al Uniunii Europene. Tratatul, care este unul cu caracter tehnic, indica documentele relevante prin care a fost stabilit anterior traseul frontierei dintre cele doua state si mai include descrierea tipurilor de semne care sunt utilizate pentru marcarea frontierei, masurile care trebuie luate pentru a mentine frontiera de stat intr-o stare de marcare vizibila, modul in care se realizeaza verificarea starii semnelor de frontiera.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.