Tratatul de frontiera de peste Prut a ajuns in Parlamentul de la Chisinau

de | iul. 13, 2011 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Documentul ce reglementeaza regimul de frontiera intre R. Moldova si Romania, semnat la 8 noiembrie 2010 la Bucuresti, a ajuns in Parlamentul de la Chisinau, unde proiectul de ratificare urmeaza a fi examinat in comisiile juridica si de securitate nationala si apoi supus votului, potrivit Publika TV. Tratatul stabileste modul in care va fi marcata […]

vama sculeni 653

Documentul ce reglementeaza regimul de frontiera intre R. Moldova si Romania, semnat la 8 noiembrie 2010 la Bucuresti, a ajuns in Parlamentul de la Chisinau, unde proiectul de ratificare urmeaza a fi examinat in comisiile juridica si de securitate nationala si apoi supus votului, potrivit Publika TV. Tratatul stabileste modul in care va fi marcata granita in teren, dar si colaborarea dintre vamesi si politia de frontiera. De asemenea, actul prevede constituirea unei comisii mixte, care va verifica traseul frontierei de stat. Documentul a fost semnat la 8 noiembrie 2010, la Bucuresti, de catre premierul Vlad Filat si ministrul afacerilor externe al Romaniei, Teodor Baconschi, si a starnit o oarecare controversa la Chisinau, care se pregatea la acea data de alegeri legislative anticipate. Anterior, presedintele Romaniei, Traian Basescu, declara ca documentul va fi semnat pentru a le lua comunistilor un subiect de campanie electorala. Ministrul de externe Teodor Baconschi afirma, la randul sau, ca prin semnarea Tratatului privind regimul frontierei de stat cu R. Moldova se descurajeaza afirmatiile obsesive ale anumitor cercuri politice de peste Prut cu privire la o imaginara agenda iredentista a Romaniei.

Document controversat

Dupa semnarea tratatului, presedintele interimar de atunci al R. Moldova, liberalul Mihai Ghimpu, a declarat ca premierul moldovean nu avea mandatul de a semna Tratatul cu privire la regimul de frontiera si a calificat documentul drept neconstitutional. Pozitia lui a fost sustinuta si de catre reprezentantii PD. Practic, partenerii de coalitie de la Chisinau nu au contestat continutul tratatului, ci faptul ca a fost semnat de premier. Partea romana a declarat insa ca nu are niciun fel de problema cu acest tratat, nici de natura procedurala, nici de alta natura, iar MAE declara, la 25 noiembrie 2010, ca a initiat procedurile de ratificare. Guvernul de la Bucuresti a aprobat proiectul de ratificare a Tratatului de frontiera cu Moldova in sedinta sa din 12 ianuarie 2011.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *