Transparency International Ucraina, tinta pentru justitia selectiva din Ucraina

de | iul. 25, 2013 | Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Directorul executiv al Tranparency International Ucraina, Oleksii Hmara, riscă să fie penalizat de autoritățile ucrainene pentru că a organizat un protest pașnic în scuarul Administrației Prezidențiale din Kiev, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
Tranparency International Ucraina deranjeaza autoritatile de la Kiev

Tranparency International Ucraina deranjeaza autoritatile de la Kiev

Directorul executiv al Tranparency International Ucraina, Oleksii Hmara, riscă să fie penalizat de autoritățile ucrainene pentru că a organizat un protest pașnic în scuarul Administrației Prezidențiale din Kiev, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. In data de 24 iulie, în fața instituției prezidențiale de la Kiev a avut loc un protest pașnic teatralizat, intitulat „Sparge peretele birocrației”, organizat de Transparency International împreună cu organizatia „Comitetul anticorupție” din Ucraina. Prin această acțiune organizatorii au vrut să demonstreze că societatea civilă ajunge cu greu la factorii de decizie pentru a face propuneri în domeniul combaterii fenomenului corupției, una dintre cele mai grave probleme din Ucraina.

Decizie controversata

Aceasta nu a fost prima acțiune prin care Transparency International a încercat să demonstreze că societatea civilă din Ucraina este neglijată. De această data însă protestatarii pașnici au reușit să transmiă unui angajat al Administrației Prezidențiale de la Kiev o scrisoare.
La sfârșitul evenimentului însă un reprezentant al autorităților a declarat că activiștii nu aveau dreptul să organizeze protestul, deoarece există o decizie judecătorească care interzicea organizarea acțiunilor de protest în perimetrul sediului instituției prezidențiale din Kiev, valabilă până la sfârșitul anului 2013. Astfel, oamenii legii au deschis o anchetă pe numele lui Oleksii Hmara, pe motiv că acesta a comis o infracțiune administrativă.
„Nici măcar nu-mi pare rău, dar este ridicol că autoritățile au venit să ne anunțe despre interdicția de a organiza protestul abia după ce l-am încheiat. Oare s-au speriat de camerele de luat vederi? Noi, Transparency International Ucraina, am încercat să atragem atenția Administrației Președintelui față de politica anticorupție incapabilă a statului. Dacă amendarea mea este un preț pentru spunerea adevărului despre starea reală a lucrurilor din țară, Transparency International Ucraina este gata să-l plătească”, a declarat Hmara.

Lupta cu corupția este mimată

Recent Transparency International a prezentat un raport de monitorizare privind realizarea programului de stat pentru combaterea și prevenirea corupției în perioada anilor 2011- 2015. „Punctele ratei de succes a programului de stat este de numai 2,7 din 5 posibile, ceea ce reprezintă o realizare de 54%.  Acest lucru înseamnă că fiecare a doua sarcină a fost realizată pe jumătate”, a comentat rezultatele raportului Oleksii Hmara.
Expertul a subliniat că pentru programul anticorupție statul trebuia să aloce 820 de milioane de grivne, dar în realitate nu a fost finanțat. Hmara a mai subliniat că cele mai puține realizări au fost în domeniul facilitării accesului la informația publică și reformarea instituțiilor de drept – Ministerul de Interne și Procuratura.
„Această stare de lucruri ar putea afecta procesul de integrare europeană a Ucrainei. Realizarea punctelor din programul anticorupție a fost o cerință a GRECO (Grupul de State impotriva Corupției al Consiliul Europei), iar Uniunea Europeană va ține cont de aprecierile acestei organziații în ajunul summit-ului din noiembrie Ucraina-UE”, a mai subliniat Oleksii Hmara.

Miza politica

Opoziția parlamentară de la Kiev susține concluziile experților. „Pentru combaterea corupției este nevoie de voință politică. Dar cum este posibil ca în țara noastră puterea să lupte cu sine însăși?!”, a declarat Sergjei Sas, deputat în fracțiunea parlamentara a „Batkivșcina”.
Responsabilul pentru politica anticorupție din Guvernul de la Kiev, Andrei Bogdan, a refuzat să comenteze rezultatele monitărizării. Partidul Regiunilor, aflat la guvernare, a remarcat însă că Ucraina a respectat toate obligațiile față de Uniunea Europeană, adoptând un pachet de legi anticorupție. „Ar fi fost straniu să nu majorăm salariile pentru a da bani pentru lupta cu corupția. Este o prostie! Rada Supremă a adoptat aproape tot pachetul de legi anticorupție. Ne-a mai rămas să adoptăm legea privind Procuratura și să modificăm legea privind achizițiile publice. Cred că în UE ne vor înțelege”, a precizat deputatul Vladimir Oleinik din Partidul Regiunilor.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *