Transnistria trebuie demilitarizata

, , , , ,
 

transnistreana prezenta rusaUcraina îşi anunţă disponibilitatea de a participa activ la discuţiile privind demilitarizarea regiunii transnistrene şi transformarea formatului misiunii de menţinere a păcii în unul sub egida OSCE, în vederea reglementării conflictului transnistrean.
Comentariul a fost făcut de către Departamentul politică informaţională al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei. Ministerului ucrainean îşi exprimă regretul profund asupra incidentului tragic care a avut loc la 1 ianuarie în zona de securitate de pe Nistru. „Partea ucraineană îşi exprimă speranţa pentru o anchetă obiectivă şi imparţială. De asemenea, consideră că din rezultatele acestei anchete, toate părţile implicate trebuie să tragă concluzii şi să ia măsurile adecvate pentru a preveni repetarea unor cazuri similare”, se spune în comentariul MAE al Ucrainei.
„Ideea misiunii civile nu este nouă, ca şi demilitarizarea zonei conflictului transnistrean. Totuşi, pentru transformarea misiunii de pacificare trebuie să existe un consens, care până acum nu a fost atinsă, a declarat pentru Info-Prim Neo şeful adjunct al Misiunii OSCE în Moldova, Jan Plešinger. „Argumentele pro sau contra transformării misiunii de pacificare trebuie să fie disociate de tragedia umană din 1 ianuarie”, a subliniat oficialul. Jan Plešinger a mai spus că Misiunea OSCE în Moldova ar dori să sprijine investigaţia începută la 2 ianuarie, prin colaborarea în cadrul Comisiei Unificate de Control, şi ar dori să cheme la cumpătare toţi participanţii la procesul de negocieri în formatul 5+2.

Popov a discutat cu Karasin

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov, a avut, marţi, o convorbire telefonică cu secretarul de stat, viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin. Subiectul discuţiei l-a constituit incidentul tragic din Zona de Securitate, soldat cu decesul cetăţeanului Republicii Moldova Vadim Pisari.
Viceministrul moldovean a chemat partea rusă la o conlucrare activă pe marginea acestui caz şi a subliniat importanţa abţinerii de la orice fel de declaraţii ce pot tensiona situaţia din regiune. Interlocutorii s-au pronunţat pentru necesitatea investigării obiective şi operative a tuturor circumstanţelor în care s-a produs incidentul din 1 ianuarie.
Procurorii moldoveni au deschis un dosar penal pe marginea incidentului din zona de securitate din Pârâta. Acolo, la 1 ianuarie, un pacificator rus a rănit mortal un cetăţean al Republicii Moldova. Urmărirea penală a fost pornită pentru vătămarea intenţionată grave a integrităţii corporale, care a provocat decesul victimei. Procuratura Generală a anunţat că dosarul penal a fost deschis în urma investigaţiilor efectuate de Procuratura Dubăsari în cazul respectiv. Ţinînd cont de caracterul complex al cauzei penale, a fost dispusă exercitarea în continuare a urmăririi penale pe acest caz de secţia investigaţii şi infracţiuni în forţele armate a Procuraturii Generale.
Incidentul s-a produs în prima zi a noului an, pe segmental podului de peste Nistru. Vadim Pisari, în vârstă de 18 ani, se afla la volanul unui autoturism şi se deplasa din satul Pârâta spre localitatea Vadul lui Vodă. Acesta a fost rănit mortal de către un pacificator rus pentru că a ignorant semnalul de a se opri al militarilor de la postul de santinelă al Forţelor de menţinere a păcii din partea Federaţiei Ruse.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *