Transnistria, reduta Gazprom

de | feb. 7, 2010 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Datoriile de peste 2 miliarde de dolari acumulate de partea transnistreana reprezinta principala problema a concernului Gazprom, si urmeaza sa fie restructurata, a declarat vicepresedintele concernului rus, Valerii Golubev, in cadrul rundei de negocieri cu premierul Republicii Moldova, Vladimir Filat, relateaza mass-media de la Chisinau

Gazprom falimenteaza Republica Moldova

Monopolul Gazprom falimenteaza Republica Moldova

Datoriile de peste 2 miliarde de dolari acumulate de partea transnistreana reprezinta principala problema a concernului Gazprom, si urmeaza sa fie restructurata, a declarat vicepresedintele concernului rus, Valerii Golubev, in cadrul rundei de negocieri cu premierul Republicii Moldova, Vladimir Filat, relateaza mass-media de la Chisinau. Totodata, Golubev a precizat ca nu exista probleme in ceea ce priveste respectarea obligatiunilor contractuale de catre partenerii de la Chisinau si a declarat ca, in perspectiva, volumul de gaze tranzitat prin Republica Moldova ar putea fi majorat.
Desi nu este clar care va fi mecanismul de restructurare a datoriilor, premierul Vladimir Filat s-a aratat convins, ca prin efortul comun al partilor, vor fi identificate solutiile necesare pentru inlaturarea problemelor existente. Anterior, subiectul restructurarii datoriilor a fost discutat in cadrul celei de a XI Reuniuni a Comisiei interguvernamentale mixte moldo-ruse pentru colaborare economica.
Conform acordului semnat de Gazprom si Guvernul de la Chisinau, in anul 2006, pretul de achizitie la gazele naturale livrate Republicii Moldova este stabilit trimestrial, in dependenta de evolutia pretului mediu euroepan si a cotatiilor la petrol la bursele internationale.
La 1 ianuarie 2010, concernul rus a majorat pretul gazelor livrate Republicii Moldova pana la nivelul de 233 de dolari americani pentru o mie de metri cubi. Ca urmare Agentia Nationala pentru reglementare in energetica a aprobat la 15 ianuarie noile tarife pentrui consumatori. Pretul mediu la gaze naturale a crescut pana la 3542 mii lei pentru o mie de metri cubi de gaze, fara taxa pe valoare adaugata de 6 la suta.

Rezerva strategica

Republica Moldova studiaza atat posibilitatea construirii conductei de gaze Drochia-Ungheni-Iasi, cat si a stocarii rezervei strategice de gaze la depozitul din Margineni, a anuntat vicepremierul Valeriu Lazar, relateaza editia online a publicatiei moldovene ECOnomist. Conducta Drochia-Ungheni-Iasi ar urma sa transporte gaze de la monopolul rus Gazprom in Romania. Potrivit vicepremierului moldovean, in prezent s-a ajuns la faza practica a studiului de fezabilitate al proiectului conductei de gaze Drochia-Ungheni-Iasi si se examineaza posibilitatea construirii a trei statii de pompare, astfel incat sa existe posibilitatea functionarii acesteia in ambele directii (avers si revers), adica sa existe conditii tehnice pentru ca gazul sa poata circula in ambele directii. Cu toate acestea, destinatia principala a viitorului gazoduct va fi transportul de gaze de la Gazprom in Romania, potrivit eco.md.
Totodata, cu sprijinul finantatorilor externi, se examineaza si posibilitatea stocarii viitoarei rezerve strategice de gaze la depozitul de gaze de la Roman-Margineni, amplasat la distanta mica de frontiera dintre Republica Moldova si Romania. Vicepremierul Valeriu Lazar a afirmat intr-o emisiune la ProTV Chisinau ca in Moldova nu au fost identificate spatii pentru stocarea gazelor din cauza structurii poroase a solului. Realizarea acestor intentii este posibila in conditiile in care Romania si-a aratat disponibilitatea de a finanta proiecte de interconexiune a retelelor electrice si de gaze. Reamintim ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat in cadrul recentei vizite la Chisinau ca „in cadrul politicii de vecinatate, pe Parteneriatul Estic, vizam realizarea proiectului de interconectare a sistemului de transport de gaze Drochia-Ungheni-Iasi, in asa fel incat sistemul de transport de gaze pe conducta al Romaniei sa fie conectat cu cel al Republicii Moldova, cu Moldovagaz”.
Pentru asigurarea cu gaze a Moldovei de peste Prut, inca in anii 2002-2003, a fost prevazuta construirea conductei Drochia-Ungheni-Iasi, cu o capacitate de 5 miliarde de metri cubi, lungimea de 95 km si un cost de circa 49 milioane dolari. Proiectul in aceasta varianta a ramas doar pe hartie, el fiind taraganat din lipsa banilor, a interesului companiei Gazprom si a deteriorarii relatiilor moldo-romane. In consecinta, in iunie 2008, Moldovatransgaz (o subdiviziune a Moldovagaz) a demarat constructia gazoductului magistral Balti-Ungheni, cu un cost de 170 de milioane de lei si o capacitate de pana la un miliard de metri cubi pe an. Conducta a fost finalizata la sfarsitul lunii august 2009 si permite aprovizionarea cu gaze a zeci de localitati, dar nu si tranzitul de gaze in Romania. Specialistii de la Moldovatransgaz spun ca, daca va fi nevoie, oricand, paralel cu conducta ce se construieste, va putea fi construita alta cu o capacitate mai mare, special pentru tranzitul de gaze spre Romania.

Acord energetic

Reamintim ca la sfarsitul lunii mai 2009 a fost semnat un acord de colaborare directa Romgaz – Gazprom, ce prevede infiintarea unei companii mixte ruso-romane, detinuta 50%-50% de ambele companii, care urmeaza sa participe la construirea in Romania a mai multor depozite de inmagazinare a gazelor (intre care unul la Margineni, judetul Neamt). Acordul respectiv mai prevede posibilitatea ca gazul achizitionat de Romgaz de la Gazprom si pastrat in depozit sa fie vandut mai departe, dar prevede si construirea unor termocentrale, care sa foloseasca gazul pentru producerea de electricitate. Depozitul de gaze de la Roman-Margineni va avea o capacitate de depozitare de pana la 2 miliarde de metri cubi de gaze. In prezent, producatorul roman de gaze Romgaz si compania Petrostar Ploiesti elaboreaza studiul de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Margineni, studiu ce a inceput in iulie 2009 si va fi gata in aprilie 2010.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *