Transnistria, reduta casei imperiale tariste Romanov

, , , ,
 
Mostenenirea imperiala a Romanovilor, folosita cu succes de Patriarhia Ortodoxa Rusa

Mostenenirea imperiala a Romanovilor, folosita cu succes de Patriarhia Ortodoxa Rusa

În autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană se va sărbători, in perioada 12-14 iulie 2013, împlinirea a 400 de ani de la fondarea dinastiei țariste rusești Romanov. Programul manifestațiilor, dedicat acestui eveniment, a fost stabilit la sfârșitul lunii mai 2013, fiind coordonat de catre vice-premierul pentru politică socială din Transnistria, Natalia Nichiforova. În acest an, evenimentele dedicate acestui jubileu (conferințe științifice, seminare, expoziții muezeale, etc.) se vor organiza în marea majoritate a orașelor din Rusia. „Tiraspolul este o localitate care are o legătură directă cu dinastia Romanov. În trecut reprezentanții săi, imperatii, au fost în regiunea noastră, inclusiv au vizitat și Tiraspolul. La inițiativa Consiliului Public pentru Cultură, creat pe lângă eparhia ortodoxa de Tiraspol și Dubăsari, în Transnistria a fost elaborat un program de manifestații festive dedicate împlinirii a 400 ani ai Casei Romanov”, a remarcat Nichiforova.

Festivitati pe banda rulanta

La randul sau, vice-președintele Consiliului Public pentru Cultură, Nicolai Dîmcenko a declarat că aceste manifestații „nu au un caracter politic”. „Acesta este un tribut adus moștenirii istorico-culturale, o confirmare a faptului că Transnistria a fost parte componentă a Imperiului Rus. În ultimii două sute de ani au fost foarte multe legături cu casa imperială din Rusia. În speță, Tiraspolul și Benderul (Tighina) au fost vizitate de Nicolai I, Nicolai al II-lea și Alexandr I”, a declarat Dîmcenko. El a adăugat că programul de manifestații a fost de acum adoptat, iar ideea serbării acestui eveniment a fost primită cu entuziasm de oamenii de cultură și artă din Transnistria.
„Manifestațiile se vor desfășura la 12 și 13 iulie în două din orașele transnistrene vizitate, in trecut, de țarii ruși, Tiraspol și Bender. Am ales aceste date de oarece atunci se serbează Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, a declarat vice-președintele Consiliului Public pentru Cultură de pe lângă eparhia de Tiraspol și Dubăsari. Programul va consta din manifestații laice și bisericești, printre care Sfânta Liturghie și un drum al Crucii.
„Evenimentul principal va fi inaugurarea unei plăci comemorative pe teritoriul gării de tren din Tiraspol. Conform fotografiilor istorice, acolo au poposit, in trecut, reprezentanții casei regale. Pentru 13 iulie este planificată reconstituirea ceremoniei sosirii unuia dintre imparatii Romanov. De asemenea vor fi organizate expoziții ale pictorilor locali, care vor relata despre timpurile domniei reprezentaților Casei Romanov”, a adăugat Natalia Nichiforova.

Sprijin politic

De remarcat este faptul că, urmasii Casei Imperiale Romanov este implicată activ și în prezent în Transnistria, precum si in Ucraina. Astfel în mai 2009, a fost deschisă la Tiraspol o reprezentanță a Casei Romanov. Semnarea acordului de creare a reprezentanței respective a fost rezultatul principal al vizitei în Transnistria a conducătorului casei imperiale rusești, Marea Ducesă Maria Vladimirovna. Ducesa a fost însoțită în cadrul acelei vizite de secretarul personal, Alexandr Zakatov și de seful Direcției relații interregionale a Cancelariei Casei Imperiale Rusești, Vadim Lopuhin.
Tot atunci în Transnistria a sosit și o delegație a Adunării Nobilimii Ruse în frunte cu președintele său, Grigorii Gagarin. Ducesa și delegația sa au fost întâmpinați cu imnul oficial al Imperiului Rus „Doamne, păzește-l pe țar”. La momentul acelei vizitei, fostul arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, Iustinian, remarca că vizita unei persoane din familia regala rusă este o „mărturie vie a continuității tradițiilor, o reamintire că aici a fost statul Rus”.
În cadrul vizitei respective, Marea Ducesa Maria i-a decorat pe fostul șef de la Tiraspol, Igor Sminov, arhiepiscopul Iustinian și pe mitropolitul Chisinaului si a Intregii Moldove (din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse), Vladimir, cu ordinul Sfânta Anna de gradul I. La rândul său marea ducesă, a fost decorată de către Smirnov cu ordinul Republicii Moldovenesti Nistrene, iar de către mitropolitul Moldovei cu ordinul Sfânta Paraschiva.

Valori imperiale

Reamintim ca nici actuala conducere de la Tiraspol nu a fost neglijată de catre oficialii casei imperiale rusești. Astfel, printre directorul Cancelariei Casei Imperiale Rusești, Alexandr Zakatov a efectuat mai multe vizite oficiale în Transnistria, unde s-a întâlnit cu actualul conducător trasnistrean, Evghenii Șevciuc. Deși principala temă a discuțiilor a fost reprezentata de pregătirea manifestațiilor dedicate împlinirii a 400 de ani ai Casei Romanov, Zakatov și-a exprimat dorinta ca între casa imperială și regiunea transnistreană să fie reluate legăturile strânse din anii trecuți. Conform acestuia, aceste legături se bazau pe activități în cadrul unor colaborări culturale, sociale și de binefacere. Zakatov a declarat că este convins că aceste relații pot fi intensificate.
„Această colaborare cu Casa Imperială Rusă va contribui la promovarea intereselor comune, ajutand la unificarea oamenilor în baza dragostei față de valorile patriei comune, Rusia” a mai declarat Zakatov.
Reamintim ca inscăunarea primului țar din dinastia Romanov, Mihail Fedorovici, a avut loc in orasul Moscova in data de 11 iunie 1613.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *