Transnistria, raiul criptomonedelor. Securitatea energetică a statelor din regiune amenințată

de | mai 30, 2018 | Federatia Rusa, Principal, R. Moldova, R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Oameni de afaceri chinezi sunt pregătiți să facă investiții masive în regiunea separatistă, în mining, profitând de costurile reduse ale energiei în regiune, relatează mass-media regională, citând un comunicat al așa-zisului guvern de la Tiraspol, preluat de KARADENIZ PRESS. Conform sursei citate acest subiect a fost discutat în data de 28 mai, în cadrul unei […]
Minarea-pentru-cripto-monede-amenință-securitatea-energertică-a-Republicii-Moldova
Minarea-pentru-cripto-monede-amenință-securitatea-energertică-a-Republicii-Moldova

Minarea-pentru-cripto-monede-amenință-securitatea-energertică-a-Republicii-Moldova

Oameni de afaceri chinezi sunt pregătiți să facă investiții masive în regiunea separatistă, în mining, profitând de costurile reduse ale energiei în regiune, relatează mass-media regională, citând un comunicat al așa-zisului guvern de la Tiraspol, preluat de KARADENIZ PRESS. Conform sursei citate acest subiect a fost discutat în data de 28 mai, în cadrul unei întrevederi la Tiraspol a pretinsuuil premier, Alexandr Martînov, cu o delegaţie chineză, din care au făcut parte reprezentanţi ai unor companii importante de pe piaţa miningului.

Reamintim că recent mai multe state, inclusiv China, au interzis tranzacțiile cu cripto-monede după ce specialiștii au avertizat asupra pericolelor. Concomitent, serviciile de securitate din diferite state, inclusiv CIA și MOSSAD, consideră că aceste mijloace de plată sunt folosite de grupările teroriste pentru a își finanța operațiunile.

Legislație permisivă

Martânov a spus că „autoritățile transnistrene” „sunt interesate de atragerea investițiilor în economie, de resuscitarea capacităţilor de producție pe care le au întreprinderile, în special cele energetice, de crearea locurilor de muncă și de afluxul valutare în țară”. „Noi am adoptat recent Legea cu privire la susţinerea tehnologiilor blockchain, a cărei esență este de a face pe teritoriul Transnistriei cele mai avantajoase condiții pentru mining”, a spus Martînov. Acesta i-a invitat pe oaspeții din Beijing să viziteze întreprinderile energetice din regiune, ofertă acceptată de partea chineză.

Igor Ceaika, deschizător de drumuri

Președintele R. Moldova Igor Dodon și omul de afaceri rus Igor Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei, Iuri Ceaika, au discutat recent la un forum economic de la Sankt-Petersburg, despre posibilitatea venirii investitorilor ruși în R. Moldova. Dodon și Ceaika au mai discutat anterior pe aceste subiecte, iar Ceaika s-a arătat foarte interesat de investiții în mine de producere a criptomonedelor Bitcoin în Transnistria.

„Am avut o întrevedere cu unul dintre liderii organizaţiei obşteşti „Delovaia Rossia”, cunoscutul om de afaceri rus Igor Ceaika. Într-o atmosferă prietenoasă, am discutat un spectru larg de aspecte importante ale cooperării economice moldo-ruse, în primul rînd, chestiunea privind investițiile mediului de afaceri rusesc în economia Moldovei.

Oamenii de afaceri din Rusia sunt dispuşi să investească în economia noastră, să creeze noi întreprinderi şi locuri de muncă. Dar, pentru realizarea acestor obiective este nevoie de a crea condiţii de activitate favorabile”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Agenția RBK a scris despre implicarea lui Igor Ceaika în afacerea cu criptomonede din Transnistria. Omul de afaceri rus ar putea crea în Transnistria ferme de minare şi îndeamna încă din 2017 investitorii ruşi să analizeze această direcţie.

Criptomonede separatiste

Transnistria nu este singura „destinație exotică” pentru oligarhii ruși care vor să se îmbogățească de pe urma unei astfel de afaceri. Investitorii ruși au mai încercat să instaleze mine de criptare și în Abhazia, dar, aparent, cu rezultate mixte. În timp ce ratele de energie electrică sunt relativ ieftine, unii s-au plâns cu privire la întreruperile de energie și la calitatea energiei electrice, relatează eurasianet.org, citată de KARADENIZ PRESS.

Mai precis, fermele de minare reprezintă un hardware care ajută la crearea criptomonedei prin folosirea puterii de calcul a sistemelor unei ansamsamblu de calculatoare.

Procesul de minare generează astfel noi monede digitale pe piață, acestea putând fi ulterior tranzacționate. În ultimii ani, prețurile în bani reali al criptomonedelor au crescut semnificativ.

Transnistria virtuală

Minarea bitcoin-ilor (criptomonedă) necesită o cantitate semnificativă de energie electrică. Astfel, dezvoltarea fermelor de minare a criptomonedelor este o afacere puţin profitabilă chiar şi în Rusia, unde preţurile la energia electrică sunt de câteva ori mai mici decât în Moldova.

„Pentru realizarea acestei idei, în Transnistria au fost deja create toate condiţiile necesare – atât tehnice, cât şi legislative. Implementarea acesteia şi lansarea activităţii este doar o chestiune de timp. Cei din guvernul Transnistriei spun că aceasta se află pe locul patru în Europa după viteza şi rata de penetrare a internetului, la ei energia electrică este foarte ieftină, iar aceasta este una din cele mai importante condiţii pentru crearea fermelor de minare”, declara în septembrie 2017, Igor Ceaika, care este şi fondatorul companiei „Ruskii Eksport”, citat de Infotag.

Declarațiile lui Ceaika veneau după ce acesta fusese invitat de Dodon la Chișinău la începutul lunii septembrie 2017, la discuții privind implicarea investitorilor ruși mai mult în R. Moldova.

„Pentru realizarea acestei idei, in Transnistria au fost deja create toate conditiile necesare – atat tehnice, cat si legislative. Implementarea acesteia si lansarea activitatii este doar o chestiune de timp. Cei din guvernul Transnistriei spun ca aceasta se afla pe locul patru in Europa dupa viteza si rata de penetrare a internetului, la ei energia electrica este foarte ieftina iar aceasta este una din cele mai importante conditii pentru crearea fermelor de minare”, a spus Ceaika, care este si fondatorul companiei „Ruskii Eksport”.

Poduri de criptomonede

Cu toate acestea, pentru energia electrică din Transnistria se folosește gaz rusesc important de la Gazprom. Rusia nu dorește să contorizeze separat gazul pe care îl trimite în Transnistria de 26 de ani, astfel că factura moldovenilor la costul de gaz din Rusia a ajuns undeva la 6 miliarde de dolari, aproape cât întreg PIB-ul R. Moldova.

Ulterior, în decembrie 2017, Igor Ceaika s-a deplasat din nou la Tiraspol, acolo unde, în calitate de ambasador de afaceri al „Delovaia Rossia” în Moldova și în Transnistria a participat la semnarea unui memorandum trilateral de înţelegere şi cooperare între Guvernul de la Tiraspol, Camera de Comerţ şi Industrie a Transnistriei şi asociaţia oştească „Delovaia Rossia” .

„În cele din urmă, toate acestea vor da un nou impuls dezvoltării economiei transnistrene, vor contribui la crearea locurilor de muncă şi la creșterea veniturilor bugetului de stat, la reducerea deficitului”, a spus șeful guvernului transnistrean, Alexandr Martînov, citat de Infotag.

Documentul a fost semnat în cadrul dialogului de afaceri al antreprenorilor din Rusia și Transnistria, organizat de „Delovaia Rossia”.

Din delegația transnistreană au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Resurselor Naturale, precum și ai mediului de afaceri din stânga Nistrului – fabrica de vinuri „KVINT”, compania de textile „Tirotex”, fabrica de conserve din Camenca.

Din partea Rusiei la eveniment participă președintele organizației, Aleksei Repik, ambasadorul de afaceri al „Delovaia Rossia” în Moldova și în Transnistria, Igor Ceaika, precum şi reprezentanţi ai guvernului regiunii Moscova și comunității de afaceri din Rusia.

La reuniune au mai participat și delegaţi din partea Moldovei: deputatul fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor, Vladimir Golovatiuc, și consilierul Președintelui pe probleme economice, Elena Gorelova. Mai precis, oameni apropiați lui Igor Dodon.

Monedele virtuale, considerate un pericol de majoritatea băncilor naționale

Monedele virtuale, considerate un pericol de majoritatea băncilor naționale

Moldovenii vor plăti facturile

După aceste întâlniri preliminare, la începutul acestui an, Parlamentul de la Tiraspol a adoptat în regim de maximă urgență o lege prin care legalizează activitatea „blockchain”, adică obținerea de valute virtuale, și deschide Zone economice libere cu facilități fiscale și preferințe la curent electric pentru agenții economici care vor deschide așa-numitele ferme de mining – parcuri de calculatoare care scanează spațiul virtual în căutarea de criptomonede, relata Europa Liberă.

Igor Ceaika a declarat la începutul acestui an pentru „Kommersant” că e într-adevăr interesat de o posibilă investiție în regiunea transnistreană.

„Am așteptat când va intra în vigoare legea. Acum au apărut premize pentru a merge mai departe. Ne-am înțeles cu șeful executivului de la Tiraspol că după ce va intra legea în vigoare autoritățile ne vor pune la dispoziție infrastructura pentru proiect. Vom aștepta de la ei propuneri privind locațiile pentru crearea fermelor de mining – mingea e în terenul lor”, a declarat Igor Ceaika.

Semnal de alarmă al BNM

Banca Națională a Moldovei (BNM) a atras atenția, în urmă cu două săptămâni, asupra fenomenului ce i-a amploare în R. Moldova referitor la tranzacționarea criptovalutelor.

„Ținând cont de fluctuațiile mari, inclusiv prăbușirea prețului, închiderea unor platforme de schimb a monedelor virtuale înregistrate în ultimele luni, BNM își întărește opinia cu privire la criptovalute și investițiile în acestea, moment în care a atras atenția asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite în astfel de monede”, se precizează într-un comunicat al BNM.

BNM mai precizează că nu are niciun rol de regulator în privinșa tranzacționării acestor monede virtuale, precum Bitcoin, Litecoin, Ethereum, precum și altele.

„Moneda virtuală este o reprezentare digitală a valorii și nu este emisă sau garantată de către o bancă centrală sau o autoritate publică. Nu este în mod obligatoriu atașată unei monede naționale, dar este utilizată de persoane fizice sau juridice ca alternativă a mijloacelor bănești. Aceasta poate fi transferată, stocată sau tranzacționată în mod electronic. Utilizarea monedelor virtuale nu este reglementată în Republica Moldova”, a mai avertizat BNM.

Sclavie energetică

Reamintim că Republica Moldova cumpără energie electrică în proporție de 70% de la stația transnistreană de la Cuciurgan, iar profitul de pe urma vânzării electricității către Chișinău, constituie peste 70% din bugetul total al regiunii separatiste.

Anterior, expertul în economie Sergiu Gaibu declara pentru mass-media de la Chișinău că „orice consum de energie electrică în transnistria, de fapt înseamnă creșterea datoriei la gaze față de Rusia. Noi deja avem 6 mlrd. de dolari, deși încă nu e clar cine până la urmă este dator pentru suma respectivă, dar e cert faptul că este o datorie față de gigantul Gazprom și într-o formă sau în alta reprezintă o pârghie de intimidare a Republicii Moldova. Orice consum sporit înseamnă creșterea acestei datorii și respectiv un subiect de tensiune dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Evident, atunci când se obține energie electrică din gaze pentru care nu se achită nimic și nu se știe dacă persoanele care îl consumă vor achita vreo dată acest gaz, evident că orice activitate bazată pe astfel de subvenție, care nu se știe de cine va fi achitată, evident că este o activitate profitabilă. Cel mai probabil crearea acestor datorii vor deveni un subiect de discuție între Republica Moldova și Federația Rusă. E vorba de mining de criptovalute, a cărui cost principal îl reprezintă energia electrică, ceea ce înseamna o defavoare enormă pentru Republica Moldova”.

România, în prag de prăbușire?!

Minarea de criptomonede are impact major pe creşterea consumului de energie electrică, iar autorităţile „se fac că nu văd acest fenomen”, atrage atenţia Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, citat de mass-media de la București. „Un fenomen ce ar putea influenţa mult sectorul energetic românesc este în derulare. Pe teritoriul ţării noastre se instalează tot mai multe echipamente pentru minarea de criptomonede cu un impact major pe creşterea consumului de energie electrică”, scrie el. Totodată, el atrage atenţia că „autorităţile statului nu văd sau se fac că nu văd acest fenomen”. „În general din partea autorităţilor este o letargie şi o lipsă de priorităţi ce pe mine începe să mă îngrozească! Este bine să ne crească destul de brusc consumul de energie electrică? Care este impactul pentru economie? Dar pentru populaţie? E bine ce se întâmplă? Este rău ce se întâmplă? Este nevoie de un punct de vedere oficial în acest sens pentru că lucrurile iau amploare cu rapiditate”, mai spune Nicolescu. Unii producători de energie au avertizat că nu vor onora consumul de electricitate destinat minării de monede virtuale. „Enel a adoptat o cale clară spre decarbonizare şi dezvoltare sustenabilă şi consideră utilizarea intensivă de energie dedicată minării de criptomonede drept o practică nesustenabilă care nu se potriveşte cu modelul său de business”, anunţat în februarie compania. (M.B.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *