Transnistria, pe butuci din cauza crizei din Rusia

, , , ,
 

transnistriaDeutsche Welle a analizat efectele pe care criza economica din Rusia le va avea asupra regiunii transnistrene, considerand ca in viitorul foarte apropiat aceasta regiune va intra intr-un colaps financiar. Efectele crizei financiare din Rusia asupra economiei Transnistriei, administrate de un regim separatist pro-rus, nu mai pot fi ascunse. Batranilor din regiunea transnistreana le-au fost taiate cu mult pensiile, iar persoanele defavorizate au ramas fara gratuitati, scrie sursa citata. Incepand cu 1 ianuarie, pensionarii din stanga Nistrului vor fi lipsiti de jumatate din adaosul la pensie pe care il primeau pana acum ca supliment oferit de Rusia. Aceasta inseamna ca vor primi cu aproape 5 dolari mai putin – mult daca tinem cont de faptul ca pensia minima in Transnistria abia daca ajungea pana acum la echivalentul a 50 de dolari. Initiativa de a reduce pensiile apartine sefului administratiei separatiste, Evgheni Sevciuk, si a fost emisa chiar in seara de Revelion, pe 31 decembrie 2014. in luna noiembrie 2014, asa-numitul premier transnistrean, Tatiana Turanskaia, a recunoscut ca „veniturile bugetare in Transnistria sunt de patru ori mai mici decat resursele financiare necesare pentru a mentine o situatie normala”. De asemenea, deficitul regiunii transnistrene este acoperit din ajutorul financiar oferit de Rusia, precum si din sursele financiare provenite din „vanzarea” gazelor naturale. in prezent datoria Transnistriei fata de compania rusa „Gazprom” se ridica la 4 miliarde de dolari. Cu toate acestea, furnizorul rus nu intreprinde nimic pentru a-si recupera datoriile, mai relateaza sursa citata.

Fara gratuitati

Tot de la 1 ianuarie 2015, in autoproclamata republica moldoveneasca nistreana au fost anulate calatoriile gratuite in transport public. Persoanele care anterior beneficiau de facilitati si inlesniri vor trebui sa achite partial costul biletelor. Potrivit unui comunicat oficial, banii acumulati vor fi directionati spre sectorul social – achitarea pensiilor, indemnizatiilor si salariilor. Criza economica in regiunea transnistreana s-a facut simtita in vara lui 2014, cand autoproclamatele autoritati de la Tiraspol au fost nevoite sa taie din salariile bugetarilor si sa achite pensiile cu intarziere. Moscova anuntase inca atunci ca nu va mai trimite bani in Transnistria pentru a plati suplimente la pensii, deoarece a constatat ca o parte din bani erau furati. intr-o interventie publica la sfarsitul anului 2014, liderul transnistrean, Evghenii Sevciuk, a recunoscut ca-si „face griji pentru economia regiunii”. El a admis ca in 2015 „este posibil ca autoritatile sa nu aiba bani pentru plata salariilor si pensiilor”.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] cu intarziere. Dupa semnarea Acordului de Asociere la UE de catre Republica Moldova, relatiile cu Tiraspolul au fost inghetate din perspectiva liderilor separatisti care au criticat […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *