Transnistria declanseaza „razboiul spionilor” impotriva Ucrainei

, , , , , , ,
 

Transnistria, citadela a spionajului rus in sud-estul Europei

Serviciile de securitate transnistrene (KGB), au retinut, in urma cu doua saptamani, un jurnalist ucrainean de la o agentia de presa din Republica Autonoma Crimeea, au anuntat surse locale, citate de KARADENIZ PRESS. Episodul vine la cateva luni dupa ce SBU, serviciul de informatii al Ucrainei, a retinut un jurnalist, cetatean al RM, acuzat de spionaj. Regiunea transnistreana este recunoscuta in mediile de specialitate ca o baza importanta a serviciilor secrete ale Federatiei Ruse, a caror activitate este favorizata de prezenta unui important contingent militar rus si de statutul incert al teritoriului, controlat de un regim separatist pro-rus, nerecunoscut de comunitatea internationala, inclusiv Moscova.
Autoritatile de la Tiraspol nu au dat publicitatii date privind imprejurarile in care a fost retinut jurnalistul ucrainean sau acuzatiile care i se aduc acestuia. Potrivit unor surse locale, citate de KARADENIZ PRESS, acesta este acuzat de spionaj in favoarea „unei puteri straine”, nenominalizata de reprezentantii regimului de la Tiraspol.

James Bond de Chisinau

Anterior, mass-media de la Chisinau anunta ca Semion Niculin, cetățean al Republicii Moldova, a fost arestat în orașul ucrainean Odesa, fiind suspectat de spionaj si fiind retinut izolatorul de detenţie preventivă al Serviciului de Securitate al Ucrainei. Informatia a fost confirmata ulterior de oficiali din cadrul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova si ai Ministerului Afacerilor Externe și al Integrării Europene (MAEIE) de la Chisinau. Potrivit surselor citate, Niculin a fost reținut în baza articolului din Codul Penal al Ucrainei, care prevede pedeapsa cu închisoarea pe un termen de la 8 la 15 ani, pentru “transmitere, sau colectare a informaţiilor care constituie un secret de stat în favoarea unei țări, sau organizații străine”.
Colaboratorii Serviciului de Securitate al Ucrainei l-au reținut pe Niculin noaptea la 13 aprilie 2012 într-un apartament particular din Odesa, iar la 16 aprilie Curtea de Justiție din Kiev a sancţionat arestarea cetățeanului moldovean. Temeiul acuzației de spionaj a constituit faptul obținerii unor documente secrete de la proprietarul apartamentului (numele gazdei nu se specifică) în care a fost reținut suspectul. Transmiterea documentelor a fost înregistrată de camere de luat vederi instalate anterior în încăpere. Totodată, nu se cunoaște nimic despre rezultatele expertizei documentelor în ceea ce privește conținutului acestora și dacă ele conțin careva secrete de stat. De asemenea, nu se știe când dosarul va fi expediat în instanța de judecată.

Asistenta diplomatica

„Cazul Niculin” nu a fost făcut public, relateaza mass-media, dar autorităţile moldoveneşti au fost informate imediat cu privire la incident. La rândul său, Secția Consulară a MAEIE prin intermediul ambasadei Republicii Moldova de la Kiev oferă toată asistenţa necesară suspectului şi se asigură că drepturile acestuia nu sunt încălcate. La momentul reținerii sale, Semion Niculin era angajat al centrului de presă pe lângă Comisia unificată de Control. Anterior el a lucrat în calitate de jurnalist la ziarul Nezavisimaia Moldova și agenția de presă Moldpres.
Potrivit lui  Ivan Bularga, colaborator al Ambasadei Moldovei in Ucraina, institutia tine cazul lui Semion Niculin la control si urmareste ca drepturile cetatenului moldovean sa nu fie inculcate. Bularga si alti colaboratori ai Ambasadei au avut intrevederi cu Niculin si cu avocatul lui. In acelasi timp, secretarul de presa al  MAEIE a declarat ca se  intreprind masurile necesare pentru acordarea ajutorului consular, apararea drepturilor si intereselor lui Niculin.

„Spionul moldovean” ar fi putut lucra pentru Tiraspol

Semion Niculin, suspectat de spionaj și arestat de Serviciul de Securitate al Ucrainei, ar putea lucra pentru autoritățile republicii nerecunoscute transnistrene, a declarat deputatul ucrainean Taras Cernovil, membru al Comisiei de Afaceri Externe al Radei Supreme de la Kiev ucrainene. “Partea moldovenească reacţionează atent, declarând că Niculin nu putea fi implicat în acțiuni de spionaj. Cu toate acestea, este evident că suspectul colecta informaţii. Nici partea ucraineană nu a furnizat informaţii clare despre faptul că el ar fost implicat în spionaj, deşi conform procedurii, în cazul în care una dintre părţi este acuzată de spionaj, cea de-a doua este pur şi simplu obligată să furnizeze dovezi clare, cu confiscarea de documente, martori, și reprezentanţi diplomatici. Toate acest lucruri nu au avut loc”, a spus Cernovil.
“Cel mai probabil, el colecta informaţii comerciale. Nu m-aş mira dacă el, fiind un cetăţean al Republicii Moldova, de fapt colecta informaţii în favoarea organizațiilor comerciale din Transnistria. Acest lucru se întâmpla foarte des și anterior. Anume din aceste motive, Republica Moldova nu-l apără fervent. Pentru ei este o situaţie neplăcută. Este posibil că suspectul a încercat să-i influențeze pe oficialii guvernului ucrainean, ca aceștia să recunoască proprietatea în favoarea rmn”, este de părere deputatul ucrainean. Totodată sursa citată consideră că acest caz nu va influența relațiile bilaterale moldo-ucrainene.

Precedent rusesc

KARADENIZ PRESS reaminteste ca, anul 2010, publicația ucraineană Zerkalo Nedeli (Oglinda Săptămânii) relata ca la 14 km de la sectorul transnistrean al frontierei cu R. Moldova, autoritățile ucrainene au reținut 5 colaboratori ai serviciului de spionaj rusesc (FSB). “Cei din urmă au fost reținuți în urma operațiunilor de spionaj contra Ucrainei, aceștia formând biroul de spionaj rusesc al Serviciului Federal de Securitate rus”, mai scria publicația ucraineană.
Potrivit sursei, prin această acțiune, Federația Rusă a violat înțelegerile CSI din 1992 prin care se prevedea inadmisibilitatea activității de spionaj între membrii acestei comunități. Totodată, publicația ucraineană lasa să se înțeleagă că Rusia a utilizat teritoriul R. Moldova pentru a lansa activități agresive contra Ucrainei.
Zerkalo Nedeli mai preciza că membrii agenției guvernamentale rusești au încălcat grav legislația RM, răpind pe teritoriul țării noastre chiar și un cetățean ucrainean. Rugați să comenteze situația, autoritățile de la Kremlin nu au negat informațiile apărute în presa ucraineană.

Spionaj intre frati

“Transnistria a ajuns principala sursă de acțiuni criminale în acest colț al Europei. Pe acest teritoriu activează puteri autoproclamate, care se află în dependență politică totală de Federația Rusă. Aici este posibil tot – contrabandă cu orice fel de produse, vâzarea drogurilor, armamentului, a oamenilor. Colac peste pupăză – Ucraina este principala cale de tranzitare a acestei pieți de desfacere”, mai precizează autorul ucrainean.
În același timp, publicația amintește că oficialii ruși au recunoscut prezența colaboratorilor FSB, fiind demonstrat astfel primul caz de spionaj în istoria post-sovietică. “Astfel, Rusia violează flagrant acordurile ce-i determină statul de mediator în conflictul transnistrean, fapt care discreditează acest stat și politica acestuia. Prin încălcarea acordurilor internațioanle, Rusia pune sub pericol relațiile bilaterale a R. Moldova cu Ucraina. Totodată se pune sub întrebare eficiența organelor de contraspionaj ale R. Moldova, care nu au reușit să întreprindă măsuri pentru depistarea colaboratorilor FSB, care activau pe teritoriul Moldovei”, mai sublinia publicatia Zerkalo Nedeli.

Un colonel FSB , adjunct al şefului KGB din Transnistria

Conform mass-media regionala, şeful KGB–ului din Transnistria, Vladislav Finaghin are un nou adjunct – colonelul FSB din Rusia, Evghenii Petruşin, în vârstă de 47 ani. Spre deosebire de ceilalţi trei adjuncţi (Alexandr Liubiaghin, Iurii Gruşevschii şi Valerii Ghebos) informaţiile despre Petruşin lipsesc de pe site–ul oficial al KGB transnistrean. Singura referinţă despre colonelul Petruşin este despre faptul că la 28 iulie 2012, la Tiraspol, el aprimit jurământul recruţilor grăniceri în calitate de adjunct KGB pentru forţele armate.
În administraţia transnistreană funcţia colonelului FSB este caracterizată ca nefiind de interes public. Conform surselor din stucturile de stat, Petruşin a fost trimis în deplasare în regiunea transnistreană în calitate de „manager” al securităţii locale. Din unităţile armate ale KGB care au trecut în subordinea lui Petruşin fac parte batalionul cu destinaţie specială „Delta” (cca 400 de oameni), forţele de grăniceri (cca 1000 de oameni) şi regimentul de rezervă al cazacilor (cca 1500 de oameni).
Informaţii despre biografia lui Petruşin sunt greu de găsit. Astfel în mass–media din regiunea rusa Astrahan în 2009 apre ştirea că, colonelu Petruşin, care ocupa funcţia de adjunct al FSB în Daghestan, a fost decorat cu ordinul „Zaşitnik Rossii” de gradul III. De asemenea numele său este întâlnit în articole despre primul război cecen. Conform lor, pe atunci maiorul Evghenii Petruşin făcea parte din detaşamentul cu destinaţie specială al ministerului de interne „Rosici” şi la data de 18 aprilie 1995 să remarcat în luptele pentru satul Bamut. Conform altor surse, comandantul detaşamentului cu destinaţie specială, Evghenii Petruşin era poreclit „Ghestapo” şi este caracterizat ca un „specialist pe toate tipurile de arme de foc şi reci, fără milă pentru inamici iar hobby – ul său era să nu ia niciodată prizonieri”.

Transnistria, cetatea KGB

Experţii şi analiştii consideră că numirea lui Petruşin este o întărire serioasă a KGB – ului transnistrean. „Cine controlează KGB – ul controlează totul. Detaşarea unui ofoţer ca Petruşin se aseamănă cu practicile încă din timpurile sovietice al Moscovei, când de la centru era trimis secretarul doi al partidului comunist, care de facto conducea. Finaghin va avea doar funcţii reprezentative” – sunt de părere experţii.
Totodată, prin numirea lui Petruşin, Moscova va suplini locul vacant rămas după concedierea fostului şef al KGB, Vladimir Antiufeev, care activa în strânsă colaborare cu FSB – ul rusesc.
Conform analiştilor transnitreni, numirea lui Petruşin este răspunsul Rusiei la încercările Occidentului de micşorare a influenţei ruseşti în regiune. Faptul că în R. Moldova la guvernare se afla AIE, în România va fi instalat scutul anti–rachetă, armata moldovenească colaborează tot mai intens cu colegii din România ridică importanţa Transnitriei. De aici şi intenţia de întări serviciile speciale cu un ofiţer capabil să activeze atât în condiţii normale, cât şi în extremale. Totodată numirea lui Petruşin ca responsabil pe forţele militare ale KGB demonstrează intenţia de a le transforma într-o forţă capabilă de luptă, mobilă şi bine înarmată.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *