Transnistria continua programatic provocarile pentru a zadarnici intrarea Republicii Moldova in UE

de | iul. 2, 2013 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Toata agitatia si sicanele Tiraspolului sunt facute pentru a deraia drumul Republicii Moldova de aderare la UE, a declarat presedintele Parlamentului de la Chisinau, Igor Corman, in cadrul unui interviu pentru Europa Libera. „De fapt, noi in ultimul timp vedem mai multe provocari care vin din partea Transnistriei si felul cum se fac aceste provocari […]

Sevciuk Finaghin sm2Toata agitatia si sicanele Tiraspolului sunt facute pentru a deraia drumul Republicii Moldova de aderare la UE, a declarat presedintele Parlamentului de la Chisinau, Igor Corman, in cadrul unui interviu pentru Europa Libera. „De fapt, noi in ultimul timp vedem mai multe provocari care vin din partea Transnistriei si felul cum se fac aceste provocari ne sugereaza foarte clar ca este un plan pus la cale de cei care nu sunt deloc fericiti ca noi am depasit aceasta criza politica, ca noi continuam parcursul nostru european. Eu as zice ca nu neaparat in afara tarii ar trebui sa vedem aceasta problema, dar cresc picioarele si de la Chisinau. Sunt si aici forte politice interesate in destabilizarea situatiei politice. Vedem mai multe provocari din partea Transnistriei, din partea celor ce nu sunt deloc fericiti ca am depasit criza politica, ca ne continuam parcursul european…”, a declarat Corman. El a mai adaugat ca aceste provocari sunt ridicole iar lansarea lor se face prin tot felul de dezinformari. „Deci, si aceasta problema, cu asa-numita frontiera de stat… Iata, mai recent, liderul transnistrean deja s-a agatat de, chipurile, o alta problema, de survolarea regiunii transnistrene de nave moldovenesti. Sunt chiar niste chestii ridicole, fiindca, pâna la urma, din informatiile de care eu dispun, era vorba de un avion ucrainean, nu din Moldova. Unul care fotografia hotarul, fiindca suntem in proces de delimitare a frontierei dintre Ucraina si Republica Moldova, pe segmentul transnistrean. Or, eu cred ca autoritatile de la Tiraspol cunosc acest lucru, fiindca despre aceasta a fost informata si Comisia Unificata de Control. Deci sunt provocari, este evident acest lucru”, a mai adaugat oficialul de la Chisinau.

Criza peste criza

Toate aceste provocari vin imediat dupa restabilirea unei situatii politice de normalitate la Chisinau iar acestea se desfasoara dupa un anumit program. „Fiindca acuma am depasit criza politica, fiindca acuma avem perspectiva summit-ului de la Vilnius, cu parafarea si ulterior, la anul, semnarea Acordului de Asociere. Asteptam acuma la Vilnius Comisia Europeana sa constate ca Moldova si-a indeplinit a doua faza a Planului de actiuni privind liberalizarea regimului de vize. si asteptam sa vina si cu recomandarea catre tarile membre ca sa adopte si decizia politica si, pâna la sfârsitul anului viitor, sa putem circula fara vize”, a mai spus Corman. Oficialul a mai adaugat ca este foarte important ca Republica Moldova sa nu cada in capcanele intinse de separatistii transnistreni. Desi s-a facut o invitatie si liderilor separatisti la negocierile pe Acordul de Asociere, acestia au refuzat. Corman a mai spus ca provocari continua sa vina si din regiunea autonoma Gagauzia iar lista celor 5.000 de semnaturi nu au nicio valoare juridica.

Interese externe si „ONG-urile militare”

Pe aceeasi pozitie ca lui Igor Corman se plaseaza si presedintele „Promo Lex”, Ion Manole. El a declarat ca actiunile Transnistriei din ultima vreme arata ca sunt coordonate din strainatate. Recent, agentia oficiala de stiri de la Tiraspol a relatat duminica despre un Congres al societatii civile transnistrene la care 133 de organizatii locale au decis sa trimita Natiunilor Unite o cerere de recunoastere a independentei regiunii. „Din informatiile care au aparut pe asa-zisele surse oficiale de la Tiraspol, nu aflam nici un nume sau nu vedem vreo lista de organizatii ale asa-zisei societati civile din regiune, ceea ce ne duce cu gândul la faptul ca toata aceasta declaratie sau actiune a fost foarte bine planificata si dirijata din exterior”, a declarat Manole. El a mai spus ca in regiunea transnistreana nu exista un dialog intre liderii separatisti si pretinsele ONG-uri care ar sunt mai degraba asociatii cu profil militar. „Pentru ca adevarata societate civila din regiune nu participa la astfel de procese. Aceste procese sunt politice si, dupa cum spuneam, sunt dirijate din exterior, in mare parte de Federatia Rusa care detine controlul asupra acestui teritoriu. Pe de o parte, Federatia Rusa persecuta societatea civila din Rusia, obligând activistii sa se inregistreze ca agenti straini si sa refuze finantarea straina, iar pe de alta parte Federatia Rusa sustine foarte insistent si abil grupari numite organizatii neguvernamentale, obstesti din regiunea transnistreana pentru a-si promova interesele si a face propaganda agresiva a in Republica Moldova impotriva a tot ceea ce inseamna european, democratic”, mai spune Manole pentru Europa Libera.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *