Transnistria cerseste independenta la ONU

de | iul. 28, 2010 | Alte regiuni, Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministerul Afacerilor Externe din Transnistria considera ca decizia Curtii Internationale de Justitie a ONU privind Kosovo „inseamna legitimizarea internationala a modelului de reglementare bazat pe prioritatea dreptului poporului la autodeterminare”, calificind acest document drept „un pas evident pe calea transformarii mecanismului depasit de la Helsinki al orinduirii generale europene in conformitate cu cerintele secolului XXI”, relateaza mass-media de la Chisinau.

Liderul separatist Igor Smirnov cerseste independenta

Liderul separatist Igor Smirnov cerseste independenta regiunii separatiste din estul Republicii Moldova

Ministerul Afacerilor Externe din Transnistria considera ca decizia Curtii Internationale de Justitie a ONU privind Kosovo „inseamna legitimizarea internationala a modelului de reglementare bazat pe prioritatea dreptului poporului la autodeterminare”, calificind acest document drept „un pas evident pe calea transformarii mecanismului depasit de la Helsinki al orinduirii generale europene in conformitate cu cerintele secolului XXI”, relateaza mass-media de la Chisinau. In declaratia MAE de la Tiraspol, este exprimata certitudinea ca „recunoasterea internationala a R. Moldovenesti Nistrene contemporane care promoveaza o politica externa pasnica, edificatoare si tinde sa devina un participant activ al proceselor internationale, fiind gata sa-si asume responsabilitatile in conformitate cu dreptul international in vigoare, va deveni un aport consistent la consolidarea stabilitatii si securitatii nu doar in spatiul post-sovietic, ci si la nivel international”.

Vise separatiste

In opinia autoritatilor de la Tiraspol, decizia Curtii ONU „are o semnificatie juridica internationala, nivelind orice tentative unilaterale ale altor state de a impiedica vointa poporului prin adoptarea propriilor legi”. MAE considera drept lipsita de sens adoptarea unilaterala, fara a se lua in calcul opinia poporului transnistrean, de catre R. Moldova, pe 22 iulie 2005, a legii interne, prin care „se reglementeaza strict, in mod unilateral, toti parametrii de viata si activitate a RMN”.  In MAE transnistrean, avindu-se in vedere decizia Curtii de la Haga, „incapacitatea totala a legii a obtinut o confirmare internationala”. „Reiesind din principiile confirmate de ONU, aceasta lege contravine dreptului international si nu poate avea valoare juridica, luindu-se in calcul deciziile cu privire la independenta adoptate in cadrul referendumurilor din Transnistria, ultimul avind loc pe 17 septembrie 2006”, considera puterea de la Tiraspol.  Autoritatile transnistrene atrag atentia asupra „existentei juridice a conditiilor necesare pentru recunoastere internationala, fapt care si-a regasit o demonstratie reala in decursul celor 20 de ani de dezvoltare independenta a RMN”.
MAE indeamna ONU ca „impreuna cu celelalte state responsabile sa participe activ la elaborarea unor criterii coordonate comune de recunoastere internationala a statelor care au demonstrat in fapt ca sint viabile”. „Doar proclamarea constienta si libera a independentei de catre populatie poate fi cel mai sigur si constant mecanism al legitimizarii interne si ineternationale a institutiilor de stat si a vointei poporului”, se mai arata in declaratia MAE transnistrean.

Fara precedent

Avizul de joi al Curtii Internationale de Justitie, care recunoaste conformitatea cu dreptul international a declaratiei unilaterale de independenta a institutiilor provizorii de autoguvernare din Kosovo, nu are nimic in comun cu problema transnistreana, a declarat anterior presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. „Sunt lucruri diferite. Kosovo inseamna un conflict etnic, in Republica Moldova este un conflict politic si nu are absolut nimic in comun (cu Kosovo). In Transnistria locuiesc 42% de romani/moldoveni, 28% ucraineni si 23 rusi si situatiile nu pot fi comparate”, a declarat Ghimpu, citat de mass-media.
Norma internationala in cazul dat, adoptata pentru Kosovo, nu are nimic in comun cu conflictul transnistrean, a mai spus Ghimpu, adaugand ca in situatia din Transnistria este vorba de un conflict moldo-rus, confirmat prin Acordul semnat in 1992 de fostii presedinti ai Rusiei si Republicii Moldova, Boris Eltin si, respectiv, Mircea Snegur si hotararea CEDO in cazul Ilascu.
Ghimpu a mai mentionat ca Republica Moldova nu-si schimba pozitia in privinta recunoasterii Kosovo. La 22 februarie 2008, la scurt timp dupa ce Kosovo si-a proclamat independenta, parlamentul Republicii Moldova a adoptat o declaratie in care atentiona ca „evolutia situatiei din Kosovo contravine normelor fundamentale ale dreptului international si contribuie, in mod direct, la provocarea separatismului – unul din principalele pericole ale sec. XXI. De asemenea, genereaza efectul escaladarii tensiunii nu numai in Balcani si in intreaga Europa, dar si intr-un sir de alte regiuni ale lumii”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *