Transnistria cere protectia Kremlinului „in caz de amenintare”

, , , , , ,
 

tancuri-transnistria-680x365Odata cu recenta decizie a Kievului de a denuntat mai multe acorduri militare cu Rusia, regiunea separatista transnistreana a devenit tot mai vocala prin liderii sai, dar si prin intermediul societatii civile, mai precis a unor ONG-uri pro-ruse. Nu mai putin de 66 de organizatii civice, survine in contextul in care Rada Suprema de la Kiev a denuntat acordurile cu Rusia privind tranzitarea teritoriului ucrainean de catre trupele ruse stationate in regiunea transnistreana, dar si in conditiile intensificarii activitatilor NATO in Republica Moldova si concentrarii de tehnica militara din Ucraina la granita cu Transnistria, mai scrie gazeta.ru. ”In numele societatii civile, ne adresam presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, ca, in cazul unor eventuale amenintari la adresa Transnistriei, el, ca garant al pacii pe teritoriul transnistrean si ca parte in procesul de negocieri, sa ia toate masurile posibile: si politice, si diplomatice, si economice, si, desigur, in caz de pericol, si altele’, a declarat in cadrul reuniunii presedintele Organizatiei de Femei, Tatiana Dolisniaia, scrie Agerpres. Ziarul Kommersant a scris luni ca in urma deciziei legislativului de la Kiev, militarii rusi au o singura posibilitate de a ajunge in mod legal in Transnistria — prin Chisinau. Autoritatile moldovene au anuntat insa, in ultimele zile, retinerea pe aeroportul din Chisinau a doi militari rusi care intentionau sa ajunga in stanga Nistrului. Un militar rus, care intentiona sa intre in Moldova, a fost retinut, marti dimineata, pe Aeroportul din Chisinau. Barbatul a fost reţinut, dupa ce politistii au depistat ca acesta avea acte de identitate eliberate de catre autoritatile nerecunoscute din stanga Nistrului.

Rusia are desfasurate pe teritoriul Transnistriei, potrivit Kommersant, un contingent de forte ruse de mentinere a pacii (un batalion de aproximativ 412 de persoane) si unitatea militara N13962 (sau GOTR) compusa din doua batalioane de circa 1.000 de persoane. Militarii din cadrul GOTR asigura in principal securitatea depozitelor de munitii din Colbasna, care au ramas aici dupa prabusirea URSS si care nu au fost retrase de Moscova nici pana acum.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] De toata aceasta situatie de incordate incearca sa profite regimul de la Tiraspol care invoca din no… Demersurile prin care se cere ajutor Moscovei sunt facute atat prin liderii separatisti, cat si prin intermediul unor ONG-uri din societatea civila. Cu toate acestea, Kremlinul a transmis marti ca nu a primit niciun fel de solicitare de la Tiraspol in privinta unei ‘protectii’ pentru Transnistria, a afirmat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin. […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *