Traian Basescu, spaima politicienilor extremisti din Ucraina

, , , ,
 

2006.02.02_UcrainaPresedintele ales Traian Basescu ar putea reprezenta un anumit pericol pentru Ucraina, a declarat deputatul, Taras Ciornovol, care face parte din Comisia pentru Afaceri Externe din Rada Suprema (Parlamentului unicameral al Ucrainei -n.red.), citat de agentia rusa de presa Novai Reghion. “Basescu este un amator de sloganuri populiste. Se stie ca declaratiile sale despre Romania Mare reprezinta mai mult un slogan pentru alegatori decat pentru politica reala. |nsa in anumite privinte, el va fi obligat sa puna in aplicare aceasta politica, deoarece alegatorul roman, spre deosebire de cel ucrainean, are obiceiul sa ceara politicienilor sa-si tina promisiunile” , a afirmat Ciornovol, in prezent deputat independent, apropiat unor cercuri ale formatiunii proprezidentiale Ucraina Noastra, dupa ce acum un an a parasit Partidul Regiunilor (prorus) al fostului premier si actualului favorit la preluarea fotoliului de presedinte in Ucraina, Viktor Ianukovici. “Noi trebuie sa tinem cont si de faptul ca ideea Romaniei Mari este una dintre cele care ii obsedeaza in prezent pe majoritatea politicienilor romani. De aceea cred ca acest subiect va fi exploatat foarte activ in continuare. Pentru Ucraina aceasta tema este dureroasa si umilitoare in special in doua directii”, a continuat Ciornovol. “Basescu este o candidatura destul de dureroasa in plan politic pentru Ucraina. Pericolul consta in aceea ca tocmai presedintele roman reales promoveaza activ tema acordarii pasapoartelor romanesti pentru locuitorii din anumite regiuni ale Ucrainei”, a mai spus politicianul care a schimbat taberele in politica de la Kiev de mai multe ori. Ca sa isi intareasca afirmatiile, Ciornovol ca Romania duce o politica intensa de distribuire a pasapoartelor romanesti in Republica Moldova si ca nu recunoaste indepedenta acestei tari, precum si raioane din sudul Basarabiei, regiunea Cernauti si Transcarpatia. “Pentru Ucraina, aceasta creaza o problema uriasa, intrucat legislatia ucraineana interzice dubla cetatenie. Prin urmare, este necesar sa instituim responsabilitatea penala pentru aceasta. Un proiect in acest sens se afla deja in Rada Suprema, dar Ucraina nu este inca pregatita pentru aplicarea unei astfel de legi”, a mai spus acesta. Declaratiile patimase ale lui Ciornovol vin in contextul in care insusi ministrul de Externe ucrainean in exercitiu, Piotr Porosenko a afirmat recent intr-un interviu pentru saptamanalul “Zerkalo nedeli” ca Romania nu a emis nicio pretentie teritoriala vizavi de Ucraina iar “cartea ucraineana” este folosita doar de anumite forte marginale ale scenei politice romanesti pentru a-si realiza propriile interese.

Puscarie pentru dubla cetatenie

Consiliului Regional Cernauti a facut apel, prin intermediul deputatilor sai, catre presedintele de la Kiev, Viktor Iuscenko, Rada Suprema si Guvern ca in legislatia ucraineana sa fie sanctionata penal dobandirea cetateniei romane de catre cetatenii ucraineni, potrivit URA-Inform. Semnatarii petitiei  ii amintesc presedintelui Iuscenko ca, in Romania vecina, presedintele tarii a semnat o lege care permite obtinerea cetateniei romane de catre persoanele care au trait pe teritoriul Romaniei pana in 1940, precum si descendentilor acestora pana la gradul III, si care au pierdut cetatenia din motive neimputabile lor. Acestia mai sustin ca aceasta lege poate fi considerata o “pretentie deschisa asupra teritoriilor de frontiera ale Ucrainei, pe care politicienii de la Bucuresti le considera luate nedrept de catre Stalin“.  Duptatii ucraineni cred ca astfel de actiuni ale partii romane nu corespund spiritului de buna vecinatate, ele fiind “o dispretuire cinica” a legilor ucrainene. Mai multe de atat, membrii Consiliului Regional Cernauti cer  autoritatilor ucrainene sa sa informeze Comisia Europeana “in legatura cu noile circumstante care au aparut ca urmare a intrarii in vigoare a legii privind simplificarea acordarii cetateniei romane”. Ei cer, de asemenea, stabilirea la nivel legislativ de consecinte penale pentru cetatenii ucraineni cu dubla cetatenie.

UE vede ca exagerate aceste scenarii

“Temerile legate de acordarea cetateniei romane locuitorilor Republicii Moldova sunt mult exagerate“, a declarat reprezentantul special al UE in Republica Moldova, Kalman Mizsei, intr-un interviu publicat la finele lunii noiembrie in cotidianul ucrainean Den tiparit la  Kiev. “Eu cred ca aceste temeri care apar din cand in cand sunt mult exagerate. Politica Romaniei in privinta acordarii cetateniei reprezinta o problema interna a acestei tari. Aceasta practica nu se deosebeste de practicile altor state membre ale UE in respectivul domeniu”, a subliniat Mizsei in interviul citat. “Noi nu consideram ca aceasta politica va avea un efect negativ asupra rezolvarii diferendului transnistrean. |n acelasi timp, reformele economice si politice din Republica Moldova, precum si aprofundarea proceselor de integrare a celor doua parti ale Nistrului vor spori atractivitatea republicii in ochii locuitorilor din Transnistria si aceasta va constitui un factor pozitiv pentru reglementare” a mai adaugat oficialul UE, dand asigurari ziaristilor ucraineni ca “Romania, ca tara vecina Republicii Moldova si membru al UE cu drepturi depline, influenteaza pozitiv aceste procese”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *