Traian Basescu, pentru a treia oara la Chisinau

, , , ,
 

Presedintele roman pregateste o vizita strategica la Chisinau

Presedintele roman pregateste o vizita strategica la Chisinau

Presedintele roman, Traian Basescu, va efectua o vizita oficiala la Chisinau in luna februarie 2010, a declarat Iurie Leanca, ministrul de Externe al Republicii Moldova, citat de mass-media de peste Prut, preluata de agentia de stiri KARADENIZ PRESS. Conform acestuia, primul inalt oficial de la Bucuresti care va vizita Republica Moldova va fi ministrul de Externe roman, Teodor Baconschi, care va pregati detaliile vizitei sefului statului roman, care se afla pentru a treia oara in capitala fostei republici sovietice. „Vizita presedintelui Basescu se planifica pentru luna februarie. Inca nu am detalii mai multe. Este firesc sa se intalneasca intai ministrii de externe ale celor doua tari, sa pregateasca agenda si temele care urmeaza sa fie discutate”, a declarat Leanca, citat de mass-media locala.
La randul sau, noul ministru roman de Externe, Teodor Baconschi, a declarat ca intentioneaza sa faca o vizita la Chisinau pana la sfarsitul acestei luni. “Spre sfarsitul lunii ianuarie cred ca voi face o deplasare in Republica Moldova, desi mi-ar placea sa am intalnire prealabila cu omologul meu, Iurie Leanca, chiar la Bruxelles si eventual sa plecam impreuna de acolo la Chisinau”, a declarat ministrul, citat de mass-media de la Bucuresti. Teodor Baconschi a mai subliniat ca, pana la vizita in Republica Moldova, va avansa o propunere de nou ambasador al Romaniei la Chisinau. “Exista o lista de propuneri, dar decizia nu este luata”, a explicat oficialul roman.
Reamintim ca este prima vizita a presedintelui Traian Basescu in Republica Moldova, de la schimbarea de guvernare de la Chisinau, din vara lui 2009. Ultima a avut loc in august 2008, cand seful statului roman a fost primit de fostul presedinte moldovean comunist Vladimir Voronin. Ulterior, relatiile bilaterale s-au deteriorat, iar guvernul comunist de la Chisinau a acuzat Romania de implicare in revolta postelectorala din aprilie 2009, expulzandu-l pe ambasadorul roman la Chisinau.

Teme litigioase

Ministrul Teodor Baconschi, citat de mass-media de la Bucuresti, a dat de inteles ca isi propune o repozitionare drastica a relatiilor Romaniei cu Republica Moldova, dar si cu Federatia Rusa si Ucraina. Potrivit presei romane, printre temele „litigioase” in politica externa a Romaniei la care se refera Baconschi ar putea fi numeroase, avand in vedere ca legaturile romano-ruse s-au complicat din 1990 incoace pe fondul unor probleme precum semnarea Tratatului politic de baza, tezaurul romanesc trimis de Romania in Imperiul tarist in 1917 şi niciodata recuperat, implicarea Romaniei in solutionarea conflictului din Transnistria şi in general pozitionarea diplomatica a Bucureştiului fata de Republica Moldova, aderarea Romaniei la NATO, bazele puse la dispozitia armatei americane la tarmul Marii Negre sau contractele dezavantajoase pentru Romania semnate cu Gazprom.

Vizita strategica

Ajdunctul premierului rus, Igor Suvalov, va veni in aceasta luna la Chisinau, a anuntat Vladimir Filat, premierul Republicii Moldova, citat de mass-media locala. Potrivit sursei, dupa ce Rusia a decis scumpirea de urgenta a gazelor livrate Republicii Moldova, agentiile straine de stiri arata ca autoritatile de la Chisinau urmeaza sa decida in aceste zile detaliile finale privind imprumutul in valoare de 150 milioane de dolari pe care il va solicita Federatiei Ruse. Agentia azera oficiala de stiri APA face referinta la declaratia premierului Vladimir Filat, care a iterat ca decizia finala cu privire la acest imprumut se va lua in timpul vizitei adjunctului premierului rus, Igor Suvalov, ce urmeaza sa soseasca la Chisinau pana la sfarsitul acestei luni. Maa-media de la Chisinau reaminteste ca Republica Moldova va solicita Kremlinului un imprumut de aproximativ 150 milioane dolari americani pe un termen de 15 ani. In timpul guvernarii comuniste, fostul preşedinte Vladimir Voronin declara ca Federatia Rusa ar urma sa acorde R. Moldova un imprumut de peste jumatate de miliard de dolari
Reamintim ca in timpul vizitei presedintelui rus Dmitri Medvedev la Chisinau, cu ocazia summitului CSI de la inceputul lunii octombrie 2009, ministrul rus al finantelor, Aleksei Kudrin, anunta ca decizia privind alocarea creditului rus pentru Moldova va fi analizata in noiembrie. Tot Aleksei Kudrin declara ca suma creditului rus pentru Moldova nu a fost stabilita, dar ca in bugetul de stat al Federatiei Ruse au fost prevazute 150 milioane de dolari pentru Chisinau.

1 răspunde
  1. Criza Economica
    Criza Economica says:

    Criza economica este o regie facuta pentru inrobirea natiunilor lumii, menita sa ingenuncheze tarile slab dezvoltate si nu numai. Raspandeste aceasta informatie la toti cunoscutii tai. Daca vrei sa descoperi adevarul despre criza economica vino pe fumsioglinzi.info pentru a vedea un documentar de nota 10!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *