Traian Basescu cere retragerea trupelor ruse din Transnistria

, , , ,
 

basescu 6545

Liderul de la Cotroceni, Traian Basescu, a declarat, joi seara la TVR, ca este adeptul ideii potrivit carei trupele rusesti din Transnistria trebuie inlocuiete cu de mentinere a pacii ale UE. Presedintele Basescu a mai precizat ca Romania nu ar trebui sa participe cu trupe la o eventuala inlocuire a celor rusest pentru a nu alimenta tensiuni inutile. “Deci – atentie! – nu vorbesc de trupe romanesti. Nici n-ar fi bine ca Romania sa fie implicata cu forte de securitate in Transnistria, exact pentru a da credibilitate unei inlocuiri a fortelor din Transnistria, a fortelor Federatiei Ruse din Transnistria cu forte ale Uniunii Europene”, a explicat presedintele Romaniei. Referitor la un termen pana la care negocierile UE-Rusia ar putea ajunge la un acord privind inlocuirea trupelor rusesti cu cele europene, Traian Basescu a aratat ca un orizont de timp depinde de angajamentele anterioare asumate de Moscova.

Relatia NATO-Rusia, incompatibila din cauza Transnistriei

Referitor la relatia dintre Rusia si Alianta Nord-Atlantica, Basescu a subliniat ca “nimeni nu ar putea sa treaca peste situatia din Transnistria”. “Nu putem discuta – si face parte din piedicile si mentale, si organizatorice, si strategice pe care le avem – nu putem lua decat o decizie de principiu, sa ne privim viitorul de securitate impreuna, dar este clar ca acest viitor de securitate impreuna este conditionat de respectarea angajamentelor anterioare si de prefigurarea unor solutii comune pentru viitor. Indiscutabil, nimeni n-ar putea trece peste situatia din Transnistria”, a punctat Traian Basescu, la TVR1. Pe de alta parte, in legatura cu sansele Republicii Moldova de aderare la UE, Traian Basescu a subliniat ca actuala Putere de la Chisinau are multe realizari in parcurgerea drumului european al tarii, insa este importanta mentinerea actualei coalitii de guvernare, inaintea alegerilor legislative. In context, el a aratat ca includerea Republicii Moldova in pachetul Balcanilor de Vest privind aderarea la UE incepe sa devina credibila.

Balcanii de Vest in Alianta

De asemenea, presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la plecarea spre Summitul NATO de la Lisabona, ca Romania este “extrem de interesata” ca statele din zona Balcanilor de Vest sa aiba o perspectiva in ceea ce priveste intrarea in NATO. Potrivit sefului statului, unul dintre obiectivele pe care Romania le va sustine la acest summit va fi continuarea de catre Alianta Nord-Atlantica a unei politici a “usilor deschise”. “Romania este extrem de interesata ca toate statele din Balcanii de Vest sa poata avea perspectiva integrarii in NATO. De asemenea, Georgia si Ucraina, state care si-au manifestat dorinta de a adera la NATO cu ocazia summitului de la Bucuresti, sa aiba posibilitatea evolutiei in aceasta directie daca asa vor decide”, a precizat Basescu.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *