Traian Basescu castiga la limita alegerile prezidentiale in fata lui Mircea Geoana

, ,
 

PDL - CANDIDATI EUROPARLAMENTARE - LANSARERezultatele finale provizorii centralizate de Biroul Electoral Central (BEC) din toate sectiile de votare il indica castigator al turului doi al alegerilor prezidentiale pe Traian Basescu, candidatul sustinut de PD-L la aceste alegeri, cu 50,33% (5.275.808 de voturi), in timp ce contracandidatul sau, Mircea Geoana, sustinut de Alianta PSD-PC a reusit sa cumuleze 49,66% (5.205.760 de voturi) din intentiile de vot ale romanilor, a declarat luni purtatorului de cuvant al BEC, Marian Muhulet dupa ce aceasta institutie a primit electronic toate procesele-verbale din toate sectiile de votare. Numarul total al alegatorilor inscrisi in copiile listelor electorale permanente a fost 18.303.224, iar la urne s-au prezentat 10.620.116, adica 58,02% , a mai spus Muhulet. Numarul total al voturilor valabil exprimate a fost de 10.481.568, respectiv 98,69%, nule fiind declarate 138.476, reprezentand 1,3%. Reprezentantul BEC a declarat ca aceasta institutie nu a primit inca nicio sesizare privind renumararea voturilor pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale. “BEC nu a fost inca sesizat cu o astfel de contestatie (n.red. – de renumarare a voturilor). Am avut doar doua contestatii referitoare la o sectie de votare din sectorul 6 inaintata Biroului electoral sector 6 pentru solutionare si una referitoare la sectiile din strainatate pe care am inaintat-o biroului corespunzator. In cazul in care vom primi astfel de contestatii le vom analiza si vom decide in consecinta”, a explicat Muhulet. Potrivit oficialului BEC, contestatiile referitoare la rezultatul alegerilor se pot depune la Curtea Constitutionala, care se va pronunta asupra acestora, inainte de publicarea rezultatelor finale ale scrutinului.

Contestatii in stand-by

Sirul de acuze din partea invinsilor nu a incetat sa apara in urma aflarii rezultatului final. Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat, luni, ca, in opinia sa, acuzatiile de fraudare a alegerilor prezidentiale sunt “intemeiate”. “Trebuie sa luam lucrurile asa cum sunt, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa privim critic la schimbarea rezultatelor. Daca sunt motive, sigur ca vor trebuie revazute aceste rezultate pentru ca avem un punct de vedere al exit-poll-urilor, precum si rezultatele numaratorii paralele. (…) Inclin sa spun ca acuzatiile de frauda sunt intemeiate. Ramane insa de vazut ce vor decide colegii nostri in legatura cu acest rezultat si cu strategia politica pe care o vom asuma in perioada urmatoare”, a adaugat Nastase. Social-democratii pregatesc documentele necesare pentru depunerea unor contestatii privind rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, a anuntat, luni, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, la sediul central al partidului. El nu a precizat daca se vor face contestatii pe fiecare judet in parte. Decizia social-democratilor vine dupa ce numaratoarea paralela a voturilor la alegerile prezidentiale de duminica pe care au realizat-o si rezultatele exit-poll-urilor nu au coincis cu rezultatele centralizate de BEC.

Vot in Diaspora

Ministerul Afacerilor Externe a publicat luni datele de la toate cele 294 de sectii de votare organizate in strainatate, concluzionand ca s-au prezentat la vot 147.754 de romani din afara granitelor tarii noastre. Din acest total, 146.876 de voturi au fost valabile, inregistrandu-se si 863 de voturi nule. Traian Basescu a obtinut 78,39% din voturile alegatorilor romani din strainatate iar Mircea Geoana  a primit 21,01% din totalul acestor voturi. Potrivit rezultatelor actuale, Traian Basescu a obtinut 115.831 din sufragii, iar candidatul Mircea Geoana – 31.045.

OSCE aproba scrutinul

Turul doi de scrutin s-a desfasurat in conformitate cu standardele OSCE, dar sesizarile referitoare la nereguli trebuie investigate fara intarziere si autoritatile trebuie sa publice de urgenta rezultatele pentru fiecare sectie de votare in parte, a afirmat, luni, seful misiunii, expertul rus Vadim Jdanovici. Biroul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR) a trimis in Romania, pentru monitorizarea alegerilor prezidentiale, o misiune de observare formata din 25 de experti internationali, condusa de Vadim Jdanovici. Misiunea de observare a alegerilor (LEOM) include 11 experti internationali provenind din noua tari membre ale OSCE, care si-au desfasurat activitatea in Bucuresti, la care se adauga 14 observatori pe termen lung, trimisi in centre regionale din tara.

Reactii in presa internationala

Mass-media din strainatate a stau cu ochii pe alegerile din Romania consemnand o victorie la limita a lui Traian Basescu in fata lui Mircea Geoana. Televiziunile si paginile online ale publicatiilor din Italia s-au intrecut luni la pranz in a anunta rezultatul alegerilor prezidentiale din Romania conform datelor partiale prezentate de BEC de la Bucuresti si care il dau invingator pe democrat-liberalul Traian Basescu, desi duminica seara exit-poll-urile il indicau drept viitor presedinte pe candidatul social-democrat Mircea Geoana. Jurnalul canalului public de stiri Rainews24 califica drept “lovitura de teatru” rezultatele anuntate la Bucuresti luni dimineata dupa numararea voturilor in 99% dintre sectiile de vot. Canale 5 din trustul Mediaset informeaza ca Traian Basescu a invins “la fotofinish” in prezidentialele din Romania. “In orice caz, reconfirmarea lui Basescu ar trebui sa deblocheze situatia si sa duca la obtinerea ajutoarelor financiare pentru tara din partea FMI, o parte a pachetului de 20 miliarde de euro pe care Fondul a inghetat-o pana cand guvernul va reusi sa aiba un buget pentru 2010. Pentru a obtine aceste fonduri, noul presedinte va trebui si sa procedeze la implementarea reformelor solicitate de FMI”, mai arata Corriere della Sera. Rezultatul alegerilor prezidentiale din Romania ar putea prelungi instabilitatea politica, estimeaza analisti economici intervievati de Reuters, potrivit carora prioritara este formarea cat mai rapida a unui guvern.

Extremism autonomist

Consiliul National Secuiesc dar si alte organizatii civile ale maghiarilor au lansat un apel catre maghiari sa nu voteze niciunul dintre candidati, ci sa deseneze pe buletinul de vot al treilea patrat, inscrripsionat “autonomia” si sa puna stampila in interiorul acestuia, pentru a-si exprima, din nou, dorinta de autonomie. Ca urmare a apelului, Zeci de harghiteni au dat, duminica, in al doilea tur al prezidentialelor, un vot pe “autonomie”. Mai multi membri ai Biroului Electoral Judetean Harghita au afirmat ca pe unele buletine de vot, alegatorii au desenat un al treilea patrat, in interiorul caruia au scris cuvantul “autonomia” si pe care au pus stampila de vot. Reprezentatii BEC au mai spus ca multe buletine aveau stampilate ambele optiuni sau erau deteriorate cu tot felul de insemne.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *