Tomislav Nikolic, ales presedinte al Serbiei

, , ,
 

Naţionalistul populist Tomislav Nikolic a câştigat duminică alegerile prezidenţiale din Serbia, preşedintele în exerciţiu, Boris Tadic, acceptând înfrângerea chiar înainte de anunţul rezultatelor oficiale.
“Îl felicit pentru victoria mertiată. Îi doresc succes”, i s-a adresat Tadic adversarului său. Nikolic a obţinut 49,4% din voturi faţă de 47,4% pentru Tadic, conform rezultatelor parţiale realizate pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de către CESID, un organism independent responsabil cu buna desfăşurare a scrutinului. Tomislav Nikolic a căutat imediat să dea asigurări în ce priveşte opţiunea europeană a ţării sale.
“Serbia se va menţine pe drumul său european. Acest scrutin nu s-a referit la cine va conduce Serbia spre UE, ci la rezolvarea problemelor economice create de Partidul Democrat” al lui Boris Tadic, a declarat Nikolic în faţa reprezentanţilor presei. “Serbia trebuie să-şi dezvolte economia şi să elimine sărăcia. Trebuie să acţionăm pentru a ne debarasa de corupţie”, a continuat Nikolic, odinioară aliat al fostului lider Slobodan Milosevic.
Alianţa sa înaintea turului secund cu un partid profund ostil UE a fost folosită de opozanţii săi pentru a pune la îndoială seriozitatea angajamentului său în favoarea aderării la blocul celor 27.  Proeuropean fervent, Tadic, în vârstă de 54 de ani – care a condus Serbia, izolată politic şi economic în anii 1990 până pe pragul UE – considera votul de duminică “un referendum pentru Uniunea Europeană”.
Nikolic, în vârstă de 60 de ani, un populist reconvertit în proeuropean după ce multă vreme a contestat o asemenea opţiune pentru ţara sa, a mizat în special pe nemulţumirea tot mai mare a populaţiei din cauza gravei situaţii economice din Serbia. Nikolic a pierdut scrutinul prezidenţial de două ori, în 2004 şi 2008, în faţa lui Boris Tadic.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *