Tiruri de rachete. Iranul se pregateste de atacuri din partea SUA si Israelului

, ,
 

Iranul va efectua începând de luni exerciţii de tir cu rachete care vor dura trei zile, ca pregătire pentru a face faţă unor eventuale ameninţări militare din partea Israelului şi a SUA.
“Rachete sol-sol cu rază de acţiune mare, medie şi mică vor fi trase din diferite zone ale Iranului asupra unor machete de baze aeriene asemănătoare celor utilizate de forţe militare în afara regiunii”, a declarat generalul Amir Ali Hajizadeh, responsabil cu sistemele de rachete în divizia aeriană a Gardienilor. “Aceste manevre au scopul să trimită un mesaj naţiunilor aventuriste că Gardienii Revoluţiei sunt pregătiţi să-i înfrunte pe intimidatori şi să răspundă în manieră decisivă oricărei probleme pe care aceştia ar putea să o provoace”, a adăugat el pe site-ul internet al armatei de elită a regimului islamic iranian.
Iranul organizează frecvent acest tip de exerciţii, dar ele par să aibă scopul de această dată să sublinieze capacităţile Teheranului de a lovi baze militare americane amplasate în ţări vecine – Afganistan, Bahrein, Kuweit şi Arabia Saudită. Potrivit generalului Hajizadeh, exerciţiile de tir – botezate Marele profet 7 – vor permite testarea preciziei sistemelor şi rachetelor cu lovituri asupra unor baze fictive în deşertul Kavir din centrul Iranului.
El a indicat că două tipuri de rachete balistice vor fi utilizate: Quiam cu rază de acţiune estimată la 500 km (750 km, potrivit presei iraniene) şi Khalij Fars, o rachetă antinavală cu bătaie 300 km. Autorităţile iraniene califică drept rază mare de acţiune a rachetelor ceea ce alte puteri militare consideră rază scurtă de acţiune. Iranul poate lovi ţinte situate până la 2.000 km cu rachetele Shahab-3, Israelul fiindu-le astfel vulnerabil.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *