Tiraspolul suna alarma de mobilizare militara

, , , , , , ,
 


soldati transnistriaAutoritatile separatiste de la Tiraspol au anuntat joi, in ajunul venirii vicepremierului rus Dmitri Rogozin, ca au decretat chemarea la secretariatele militare a tuturor militarilor in termen, rezervistii si angajatii asa-numitelor agentii guvernamentale.
Potrivit dispozitiei care va intra in vigoare joi, in decurs de o luna vor fi organizate cursuri de instruire a militarilor, iar rezervistii vor fi incadrati in trupele de mentinere a pacii. Departamentul apararii din stanga Nistrului va fi responsabil de punerea in aplicare a prevederilor decretului semnat de Evgheni Sevciuk. Anterior, mai multi reprezentanti ai Transnistriei au declarat ca tensiunile din Ucraina ar putea genera conflicte militare in regiune, noteaza sursa citata. Evgheni Sevciuk acuza recent autoritatile Ucrainei si Republicii Moldova de escaladarea tensiunilor in jurul republicii nerecunoscute. ‘Fortele noastre de securitate sunt gata sa respinga orice agresiune militara, dar noi nu intentionam sa atacam pe nimeni’, afirma pretinsul ‘presedinte’ al Transnistriei.

Acuzatii reciproc de spionaj

Ucraina si regimul de la Tiraspol s-au acuzat reciproc de spionaj. Serviciile speciale transnistrene au avertizat ca dispun de date operative potrivit carora Ucraina ar pregati actiuni subversive la granita cu Transnistria, unde stationeaza un contingent rus de mentinere a pacii. Kievul a acuzat, la randul sau, Transnistria de pregatirea unor grupuri subversive si activitati de spionaj pe teritoriul Ucrainei. La sfarsitul lunii iulie, Serviciul pentru frontiera de stat al Ucrainei a inceput sa sape un sant antitanc pe intreaga distanta a tronsonului transnistrean al granitei cu Republica Moldova de 450 de km, prevazut sa aiba o adancime de 3,5 metri. Autoritatile ucrainene au explicat necesitatea acestui sant pentru impiedicarea eventualului trafic de arme si a contrabandei cu marfuri. Si Chisinaul a fost in repetate randuri criticat de la Tiraspol, sub pretextul unor manevre militare. Aceeasi campanie de dezinformare au dus-o si posturile rusesti de televiziune care au relatat in repetate randuri de presupuse planuri ale Romaniei si Republicii Moldova de a invita regiunea transnistreana.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *