Tiraspolul intensifica razboiul declaratiilor la adresa Chisinaului

, , , ,
 

Regimul separatist transnistrean, pregateste un nou razboi diplomatic cu Republica Moldova
Regimul separatist transnistrean pregateste un nou razboi diplomatic cu Republica Moldova

Guvernul de la Chisinau se straduieste sa elimine prezenta militara rusa din regiunea transnistreana, se arata intr-un comunicat de presa al asa-zisului „minister de externe” de la Tiraspol, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Tiraspolul a emis acest comunicat in urma unor cereri ale Chisinaului privind trimiterea unei misiuni de monitorizare formata din patru parti, care sa urmareasca rotatia vehiculelor blindate ale unitatilor ruse de mentinere a pacii. Ministerul transnistrean de externe a apreciat ca aceste cereri sunt contrare acordului din 1992 privind principiile reglementarii conflictului transnistrean. Acest document afirma ca sunt supuse controlului observatorilor militari actiunile partilor in conflict, nu si ale statelor garante.
“Cererile Chisinaului reprezinta o incercare de a se amesteca in treburile interne ale contingentului rus de pace si arata incalcarea procedurilor si regulilor operatiunii de pace”, a precizat ministerul transnistrean. “Aceste actiuni arata ca autoritatile moldovene nu sunt interesate de un dialog fructuos cu Republica transnistreana si ca actiunile lor sunt orientate spre eliminarea prezentei militare ruse din aceasta parte a Europei”, continua comunicatul. “Moldova a luat aceste masuri pentru a indeplini interesele politice marunte ale Guvernului sau si ale anumitor actori externi”, potrivit textului.

Acuzatii separatiste

Regimul separatist de la Tiraspol a mai cerut statelor garante – Rusia si Ucraina – precum si mediatorilor si observatorilor din conflict sa fie atenti la “comportamentul distructiv al delegatiei moldovene in Comisia Unificata de Control, care deturneaza procesul de pace din regiune”.
Comunicatul mai considera ca introducerea contingentului militar rus in zona de conflict, in urma cu 19 ani, a fost principalul factor in aplicarea acordului de incetare a focului si mentinerea pacii durabile in Transnistria.

Rusia ameninta

Politologul rus Mihail Remizov, considerat de o parte a mass-media un apropiat al Kremlinului, a declarat ca a venit timpul sa i se aminteasca Republicii Moldova cat de mult depinde de Rusia, care “nu trebuie sa mai ignore actiunile neprietenoase, intreprinse de guvernarea moldoveneasca”, relateaza Jurnal de Chisinau. El a adaugat ca demult a venit timpul sa i se aminteasca Republicii Moldova cat de mult depinde de Federatia Rusa, care, la randul sau, “nu trebuie sa mai ignore actiunile neprietenoase, intreprinse de guvernarea moldoveneasca”.
In pofida recentelor precizari ale oficialilor moldoveni, in ultimele zile, presa rusa si cea ucraineana au abundat de comentarii si opinii negative referitoare la Republica Moldova, dupa ce recent, Parlamentul a modificat legea cu privire la frontiera de stat si a inclus necesitatea actelor suplimentare la intrarea pe teritoriul tarii pentru calatorii cu vize. Astfel, autoritatile moldovene au venit ulterior cu precizari, pentru a calma spiritele. Serviciul Graniceri de la Chisinau a emis o declaratie in care subliniaza ca prevederea va afecta cetatenii straini care vor intra pe teritoriul Republicii Moldova in baza pasaportului si a vizei valabile, iar cetatenii tarilor cu care nu este instituit regim de vize (inclusiv Federatia Rusa si Republica Ucraina), nu vor fi obligati sa prezinte acte suplimentare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *